Jajce, grad s 30 nacionalnih spomenika iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto na  turističkoj mapi u našoj zemlji.
Povećanje broj turista, kao i trajanje turističke sezone, više su nego evidentni, a prema podacima iz prošle godine kraljevski grad je posjetilo oko 150.000 turista iz svih krajeva svijeta.

Što se tiče prirodnih znamenitosti u prošloj godini najveći broj posjeta zabilježen je na  vodopadu Plive sa 65.000 turista, zatim slijedi srednjovjekovna tvrđava, katakombe, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, te Hram Boga Mitrasa. Turistima su zanimljiva još i Plivska jezera te drevni mlinčići.

Još uvijek nije utvrđen tačan broj smještajnih kapaciteta, ali Jajce raspolaže s tri hotela, dva motela, jednim hostelom i bungalovom te tri autokampa. Osim toga posjetitelji Jajca mogu birati između apartmana za odmor, različitih kategorija i opremljenosti.

Cijena dvokrevetne sobe u hotelu ili motelu s tri zvjezdice prema Booking.com iznosi od 59 do 123 marke po danu, uključujući doručak.

Noćenje u hostelu u jednokrevetnoj sobi iznosi 30, u dvokrevetnoj 23 te trokrevetnoj i četverokrevetnoj 16 maraka po osobi.

U privatnom smještaju iznosi od 20 maraka do 30 maraka po osobi. Najam vikendice za jedan dan na Velikom ili Malom Plivskom jezeru iznosi od 80 do 150 maraka, zavisno od kvalitete smještajnog kapaciteta.

Cijena u apartmanima se kreće od 55 do 70 maraka, a cijena onih luksuznih iznosi i do 200 maraka po jednom danu.

Smještaj u autokampu

Mali apartman u bungalovima za jednu osobu iznosi 40 marka, za dvoje 60, dok je veliki 60 i 80 maraka. Usluge kampa se kreću od 22 marke za jednu osobu, 32 za dvije, 42 za tri i 52 za četiri, a dodatni priključak struje iznosi 4 marke.

Usluga za kampere sa šatorom, odnosno bicikliste i motoriste iznosi 10 marka po osobi.

Boravak za djecu do dvije godine je besplatan, djeca do 7 godina imaju popust 70 odsto, a nešto starija do 14 godina i 30 odsto.

Cijena ulaznica

Cijena dnevne karte da se posjete svi spomenici iznosi 8 maraka za odrasle, dok je za djecu 4 marke. Cijena pojedinačnih karti kreće se od 2 do 4 marke, dok penzioneri i djeca školskog uzrasta imaju popust od 50 odsto za neke znamenitosti.

Usluga turističkog vodiča iznosi 50 maraka.

 

 

(Jajce Online/avaz)