Zana Marjanović, jedna od najuspješnijih bh. glumica, prethodnih dana je boravila u Cannesu gdje je upriličena zatvorena projekcija filma “A Rose In Winter” proslavljenog američkog reditelja Joshue Sinclaira u kojem je ostvarila glavnu ulogu.

“Čekamo odgovor velikih festivala kojima smo poslali film ‘A Rose In Winter‘. Ukoliko odgovor bude pozitivan, što očekujem, film će biti prikazan najesen. To u drugom slučaju znači da film neće biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu i zbog toga mi je mnogo žao, ali to je put koji su producenti odabrali. Mada, još uvijek ima nade”, rekla je Zana ističući da joj je najveća želja da film ovog ljeta bude prikazan na SFF-u.

Priča nam kako je mnogo distributera i kupaca u Cannesu pokazalo zainteresovanost i potvrdilo da će kupiti film. Sve su to, uz aktuelnost radnje, razlozi zbog kojih ekipa ovog filma očekuje njegovu veliku gledanost i uspješnost.

“Scenarij filma velikim dijelom počiva na autobiografiji koju je napisala Edith Stein. Ona se cijeli život borila za pomirenje i govorila o zajedništvu svih ljudi bez obzira na religiju. Kada pogledamo šta se događa u Palestini jasna nam je važnost poruke pomirenja. Upravo zbog toga se nadam da će ovaj film pogledati što više ljudi”, rekla je.

Zana Marjanović kao Edith Stein

Rad na filmu “A Rose In Winter” reditelja Joshue Sinclaira Zana je započela prije sedam godina kada se pojavila na audiciji u Los Angelesu. S obzirom na brojne izazove s kojima se ekipa ovog filma suočavala prethodnih šest godina, Zana nam kaže kako je projekcija u Cannesu za njih bila veoma emotivna.

“To je film za koji smo se borili i koji smo dugo vremena iščekivali. Vjerovala sam u taj film i kada drugi nisu. Činjenica da je film prikazan u Cannesu i da ga zastupaju agenti svjetskog renomea je veliki znak da smo na dobrom putu”, rekla je dodajući kako je najviše vremena u Cannesu provela s rediteljicom Aidom Begić.

Uloga u filmu “U zemlji krvi i meda” prekretnica u karijeri

Zana se prisjetila i maja 2008. godine kada je film “Snijeg” Aide Begić, u kojem je ona ostvarila glavnu ulogu, proglašen najboljim filmom programa “Semaine de la Critique” na Cannes Film Festivalu. “Snijeg” je talentovanoj Zani otvorio vrata svjetske kinematografije.

“‘Ljeto u zlatnoj dolini’ je bio prvi veliki korak, moja prva glavna ženska uloga i jedno veliko iskustvo koje mi je bilo potvrda da je gluma ono čime se želim baviti u životu. Zatim je uslijedio ‘Snijeg’ koji je osvojio nagradu “Semaine de la Critique” u Cannesu. To je velika stvar, jer me taj film preporučio agentici koja me je pozvala na audiciju za film Angeline Jolie. Ona je prije audicije pogledala ‘Snijeg'”, rekla je.

Uloga u filmu “U zemlji krvi i meda” bila je prekretnica u njenoj karijeri.

“Taj film mi je otvorio holivudska vrata i dao priliku da sarađujem sa zvijezdama poput Tima Rotta i izlazim na kastinge filmova velikih svjetskih reditelja. Uopće nisam bila svjesna koliko je teško dobiti priliku graditi svoj talent”, rekla je.

“Bilo nam je važno da budemo istiniti, autentični i da napravimo što je moguće bolji film, a zbog teme je taj film bio težak svima nama. Sam umjetnički proces je bio prekrasan, jer je Angelina prvenstveno glumica koja razumije i poznaje proces različitih glumaca. Bila je veoma strpljiva i otvorena za svaki komentar i prijedlog koji smo joj mi glumci davali. To govori o njoj i njenoj veličini i njenoj snazi da vjeruje u timski rad. Bila je veoma otvorena, snažna i odlučna i mislim da je taj film rezultat njenog talenta, fokusa i posvećenosti kada je riječ o režiji”, rekla je.

Očajna zbog trenutnog stanja u bh. kinematografiji

Komentarišući bh. kinematografiju Zana nam otvoreno kaže da je očajna zbog trenutnog stanja. Već nekoliko godina se aktivno bavi i politikom i zastupnica je SBB-a u Zastupničkom domu Federacije BiH, a kaže nam da je upravo politički angažman legitiman način donošenja promjena.

“Mislim da je moj politički angažman važan i kada je riječ o filmskoj industriji. Ja sam predložila niz amandmana kako bih tražila veće izdvajanje za kulturne programe, ali i konkretno za filmsku industriju, ali odgovor je uvijek bio isti – nema dovoljno novca i postoje drugi prioriteti. S obzirom na te odgovore, moj zaključak je da moramo naći druge izvore finansiranja filmova i okrenuti se zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država koje ulažu u filmsku industriju. Treba imati na umu da postoje zakoni koji omogućavaju fizičkim osobama, firmama i raznim poduzetnicima da ulažu svoj novac. Naravno, oni moraju imati neki svoj interes. Dakle, ako to rade kao finansijeri mi im moramo zauzvrat ponuditi poreske olakšice. Upravo takav prijedlog sam predložila u Parlamentu FBiH i uputila u proceduru, a očekujem da se na prvoj sljedećoj redovnoj sjednici nađe na dnevnom redu”, rekla je.

Porodica je moj najveći uspjeh

Zana u svijetu kinematografije niže uspjeh za uspjehom, a neostvarenih želja nema.

“Zapravo sam vrlo zadovoljna svime što sam do sad uradila i zahvalna sam na prilikama koje sam dobila. Možda bih voljela da se snima više filmova s važnim porukama. Smatram da je entertainment biznis koji je apsolutno potreban, volim i sama gledati filmove i serije kojima je isključivi cilj zabava, ali ipak bi trebalo više filmova koji će podići svijest o određenim temama i koji će se više baviti našim životom”, rekla je.

Zana Marjanović i Emir Kapetanović

Zana Marjanović i Emir Kapetanović

Na kraju razgovora za Klix.ba rekla je da je njena porodica njen najveći uspjeh.

“Tu prvenstveno mislim na sina Aleka, supruga Emira i svoje roditelje. Bilo je mnogo trenutaka u mom životu kada sam iz ovog ili onog razloga dobila ponudu da se odselim na neki drugi kraj svijeta, ali meni je porodica na prvom mjestu i veoma sam sretna što smo odlučili ostati u Sarajevu”, rekla je Zana.

 

 

(klix)