Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, će od 20.do 21. maja organizovati niz događaja u Etno muzeju Jajce.

Ovogodišnja tema je „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” (Hyper-connected museums: New approaches, new publics).

-Muzeji su tu da osiguraju stvaralačku prisutnost kolektivnog pamćenja u izgradnji identiteta, mjesto socijalizacije, zabave, druženja i poštivanja načela tolerancije i ljudskih prava. Kao takvi oni su neprestano promišljanje prošlih zbivanja i iskustava pa stoga predstavljaju korektive sadašnjosti i upotrebljive projekcije budućnosti – kazao je arheolog Mirza Kapetanović.

Muzeji zauzimaju značajno mjesto u stvaranju kulturnog identiteta.

-Bez takvih i srodnih institucija bili bismo izloženu gubitku živih sila identiteta koje oblikuju vlastiti proces te daju razloge i omogućuju kvalitetan, odnosno održiv razvoj. Odsustvo muzeja i kulturnih institucija kao dijelova kolektivne memorije, dovelo bi do gubitka identiteta sa svim kobnim posljedicama koje vode u dekadenciju i nestanak – istakao je Kapetanović.

Predavanje i radionica

U nedjelju, 20 maja od 11 do 14 sati predviđen je obilazak historijske gradske jezgre za građane Jajca, a u 17 sati i predavanje „Od arheološkog iskopavanja do muzejskog eksponata” Luke Spajića..

U ponedjeljak će biti održane dvije radionica arheologije koje su namijenjene učenicima osnovnih škola, a to su: „Istraži povijest Jajca” i “Istražimo muzej”.

Ulaz u Etno muzej Jajca bit će besplatan za sve posjetioce u toku dva dana obilježavanja.

Etno muzej Jajca

Osnovan 2010. godine u nacionalnom spomeniku iz austro-ugarskog perioda, Zgradi stare osnovne škole u Jajcu. Osim Etno zbirke, u muzeju se nalazi i Geološka zbirka minerala te kolekcija umjetničkih slika savremenih slikara nastalih na likovnoj koloniji 2007. godini.

 

 

(Jajce Online/avaz)