U sklopu projekta “Sport je moj izbor”, jajački klubovi koji rade s omladinskim selekcijama imali su priliku predstavi svoj rad u prostorijama OŠ “Berta Kučera” koja je i nositelj svih aktivnosti uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja, kulture i sporta.

Prije prezentacije klubova, dr.Denis Zjajo, doktor medicine u JZU “Dom zdravlja” Jajce održao je predavanje za sve nastavnike i djecu na temu “Uticaj sportskih aktivnosti na zdravlje djeteta”.

-Izuzetna mi je čast bila danas družiti se s ovom divnom djecom, nastavnicima i rukovodstvom škole na čelu s direktorom, Fikretom Čančarom, gdje sam kao ljekar imao priliku da sve prisutne upoznam o “Uticaju fizičke aktivnosti i sporta na zdravlje djece” te ranom poticaju djece da se bave sportom, gdje je uloga roditelja u tim prvim koracima jako važna – govori nam dr.Zjajo.

Redovna fizička aktivnost odgovarajuće vrste, intenziteta, trajanja i učestalosti donosi mnoge benefite organizmu i predstavlja važan faktor u prevenciji mnogih bolesti, dovodi do podizanja opće fizičke spreme, poboljšanja ventilacijske funkcije pluća, očuvanja mišićne mase, održavanja optimalne tjelesne težine, prevencije i pojave nekih faktora rizika za razvoj koronarnih bolesti, aerobno vježbanje dovodi do boljeg raspoloženja te direktno i pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

-Tjelesna aktivnost je ljudska vitalna potreba. Nedovoljna tjelesna aktivnost veliki je javnozdravstveni problem u „tehnološki” naprednom svijetu. Slobodno vrijeme se, u većini slučajeva, provodi pasivno, sjedeći ispred TV-a, računara, mobitela ili u kafiću. Redovno tjelesno vježbanje pomaže nam da izgledamo i osjećamo se bolje, da budemo zadovoljniji, puni samopouzdanja i što je najvažnije, redovita tjelovježba pomaže u očuvanju i unapređenju zdravlja – ističe on.

Savjet roditeljima

-Tjelesna aktivnost i sport imaju veliku ulogu u djetetovom psihofizičkom razvoju. Optimalna dob s kojom bi se dijete trebalo uključiti u sport je već od pete godine života. Neka odabir sporta bude u skladu djetetovih interesa i sposobnosti. Uključite svoje dijete u jedan od sportskih kolektiva – navodi dr.Denis Zjajo, doktor medicine u JZU “Dom zdravlja” Jajce.

Predstavnici klubova su izrazili zadovoljstvo ovim projektom te čestitali direktoru, Fikretu Čančaru na prilici da učestvuju i obrate se djeci iz prve ruke.

Na jučerašnjem događaju okupilo se nešto više od 150 mališana raznih uzrasta.

 

 

(Jajce Online)