Ovogodišnju nagradu “Adem Ćejvan” Organizacioni odbor 17. festivala bosanskohercegovačke drame je danas dodijelilo istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Zijahu A. Sokoloviću za životno djelo.

U obrazloženju nagrade predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić je istakao:

“Zijah A. Sokolović je jedan od najznačajnijih i najpopularnijih bosanskohercegovačkih teatarskih glumaca. (…) Predstavu ‘Glumac je… glumac je… glumac’ za 40 godina njenog postojanja Sokolović je igrao više od 1.600 puta, predstavu ‘Cabares cabarei’ je za 26 godina igrao je više od 1.350 puta, predstavu ‘Ko bajagi donijela me roda’ za 25 godina igrao je više od 800 puta, predstavu ‘Međuigre 0-24’ za 12 godina više od 250 puta… Ni u kojem slučaju ne treba zaboraviti njegova glumačka ostvarenja u predstavama Kamernog teatra 55, koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka bio njegovo matično pozorište, kao i ostvarenja u predstavama drugih bosanskohercegovačkih i inostranih teatara i producenata. Tih predstava je bilo 126. Za svoj rad Zijah A. Sokolović je dobio više od 60 nagrada, a glumio je i u 33 filma i u 24 serije”.

Zijah A. Sokolović se zahvalio na ovoj značajnoj nagradi i istakao kako je glumcu najveća čast dobiti nagradu koja nosi ime po značajnom glumcu, te je naglasio kako je veliko zadovoljstvo ući u historiju značajnih imena dobitnika ove nagrade.

U sklopu dodjele nagrade “Adem Ćejvan”, predstavljena je i knjiga Srđana Vukadinovića “Scenski kosmos Zijaha Sokolovića”. O knjizi su govorili Zijah A. Sokolović, Hasan Džafić, Danijela Regoje i Srđan Vukadinović.

U čast dodjele Nagrade “Adem Ćejvan”, u 22 sata će biti odigrana monodrama Zijaha A. Sokolovića “Međuigre 0-24” u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, saopćila je Služba za odnose javnošću BNP Zenica.

 

 

(Klix.ba)