Nakon višegodišnjih priprema završena je rekonstrukcija ELKEM elektropeći za proizvodnju ferosilicija. Počela je faza zagrijavanja i konačnog puštanja pogona u probnu proizvodnju. Kazao je to za Avaz.ba direktor firme „Steelmin BH“ Dževad Delić.

– Inicijator za investiranje bila je firma „Steelmin Ltd“ iz Australije, čije je sjedište, nakon uključivanja novih investitora, premješteno u London. Pogon velike snage za proizvodnju ferosilicija i silicija bio je jedan od dijelova bivše elektrohemijske i elektrotermijske industrije „Elektrobosna“ u Jajcu. U historiji evropske termohemije „Elektrobosna“ je upisana kao prvi proizvođač kalcijkarbida u Evropi (drugi u svijetu), a od 1908. godine bila je prisutna na evropskom tržištu kao značajan proizvođač ferosilicija. Upravo, vladanje procesima elektrotermije u Jajcu, koje predstavlja značajan tehnološki potencijal, je imalo bitnu ulogu u odlučivanju grupe investitora za investiranje u ovaj pogon. Postojeća industrijska infrastruktura i kadrovski potencijal nametali su potrebu preduzimanja mjera za ponovno osposobljavanje pogona da može opstati i razviti se u sadašnjim realnim uvjetima – rekao je Delić.

Međutim, kaže da su u firmi veoma zahvalni gradskim i kantonalnim dužnosnicima, kao i federalnim, te na nivou države, koji su se nesebično zalagali da konačno dođe do realizacije ovog projekta.

Sve u svemu, „Steelmin BH“ je primjer koji pokazuje da strana investicija može stvoriti jedinstven domaći proizvod koristeći znanje domaćih ljudi, domaće energije i sirovinskih materijala. Zahvaljujući ovoj investiciji, otvoreno je 150 novih radnih mjesta, a što je još važnije, nastavak tradicije proizvodnje silicijevih legura u Jajcu. Mnoge generacije radnika su ovdje imale sigurnu egzistenciju. I danas, ovdje zajedno rade očevi i sinovi, što je bila tradicija i „Elektrobosne“ – kazao je Delić.

Također, kaže da razvijaju i provode programe obuke i timski rad, koji su ključni za modrenizaciju proizvodnje i postizanje konkurentnosti.

– Svojom organizacijom, koja se temelji na strogoj disciplini, produktivnosti te činjeničnoj i otvorenoj komunikaciji, težimo idealnoj realizaciji naših aktivnosti. Od naših zaposlenih očekujemo i zahtijevamo, s obzirom na stečena znanja i ugled koji sve više izgrađujemo, da pruže i primijene najviši nivo kvaliteta, visok stepen sigurnosti i zaštite zdravlja zaposlenih i zaštite životne sredine. Razvojem partnerskih odnosa, zajedničkog rada i efikasnih komunikacija s investitorima, korisnicima naših proizvoda, dobavljačima i društvenom zajednicom, želimo se pozicionirati na evropskom tržištu kao pouzdan proizvođač ferosilicija. Kao društveno-odgovorna firma želimo da unapređujemo saradnju s lokalnom zajednicom, posebno s firmama s kojima dijelimo zajedničku industrijsku zonu („Komotin i „Metaling“), a koji su i do sada podržavali naše investicione aktivnosti na čemu im dugujemo zahvalnost – naglasio je Delić.

Kompanija na čijem je čelu kaže, vodi i veliku brigu o ekologiji i zaštiti životne sredine.

-„Steelmin“ je kao odgovorna firma do sada uložio velika novčana sredstva u zaštitu okoline u skladu s ekološkom dozvolom. Elektropeć je puštena u rad 9. maja ove godine, a pun teret će, ako bude sve teklo po programu, dostići početkom juna. U međuvremenu, se očekuje puštanje u rad filterskog postrojenja za filtriranje dimnih gasova. U drugoj polovini maja očekujemo isporuke filterskih vreća, čija isporuka malo kasni, iako je ugovorena još u novembru prošle godine i uredno plaćena. Nadamo se da neće doći do ugrožavanja životne sredine i naše sugrađane molimo za samo malo strpljenja i sve će biti u najboljem redu – pojasnio je Delić.

Očekuju, ističe direktor, da obnovljena elektropeć postigne godišnju proizvodnju od više od 25.000 tona frosilicijuma, koji će biti prodat na evropskom tržištu od čega će koristi imati lokalna zajednica i država popravljajući svoju izvoznu bilansu.

– Uprava „Steelmina Ltd“ u Londonu je opredijeljena za daljnji razvoj lokacije u Jajcu. U toku je izrada plana za rekonstrukciju i obnovu rada druge elektropeći u ovom pogonu. U razmatranju su još neke ideje za razvoj proizvodnje sasvim novih proizvoda – zaključio je Delić.

 (avaz)