Nakon turbulentnih par godina u kojima se Međugorje najviše spominjalo u kontekstu polemičkih tonova iz Vatikana i posebnog papinskog izaslanika te smanjenja broja hodočasnika, ova sezona mogla bi donijeti pozitivnije trendove za turističke radnike u ovom malom hercegovačkom mjestu.

Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice HNK u Međugorju kaže kako su prvomajski praznici pozitivan indikator za uspješnost ove turističke sezone.

“Prošlog vikenda smo imali između petnaest i dvadeset hiljada hodočasnika u Međugorju, a dobar dio njih je još uvijek tu. Ovo je nama prva špica u sezoni i s njom smo jako zadovoljni, a nagovještavaju uspješnu godinu, koja bi mogla biti bolja od prethodnih. Prednjačili su i ovom prilikom Italijani i Poljaci, naša dva glavna tržišta, s time da je italijansko tržište i dalje u stagnaciji”, kaže nam Vasilj.

Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u konstantnom porastu i oni su u broju dolazaka dosegli nekad nedodirljive Italijane.

“Brojevi dolazaka za Uskrs su bili očekivani, nisu to rekordne brojke, otprilike kao prošle godine, što znači da i nismo prezadovoljni. Zato su nas ovi prvomajski dolasci ohrabrili. Moramo računati s problemima u Italiji, ljudi koji dođu govore o ekonomskoj krizi i dalje, mnogi ostali bez posla ili smanjenih plata. Morat ćemo prihvatiti tu realnost s italijanskog tržišta, ali tržišta istočne Evrope i dalje rastu. Predvodi ih Poljska, a tu su Ukrajnina, Slovačka i Mađarka, oni će sigurno i ove godine imati znatan rast”, pojašnjava nam Vasilj.

Vasilj nam kaže da su negativni komentari o karakteru međugorskih ukazanja, koju su zadnjih godina znala dolaziti iz Vatikana, mogli uticati na smanjenje dolazaka, ali da se sada očekuju pozitivan službeni stav.

“Naša su očekivanja da nam slijedi pozitivna izjava iz Vatikana. Kada će ona doći to niko ne zna, a ima onih koji su je već očekivali. Pisanja poljskog nadbiskupa Hosera, posebnog papinskog izaslanika u nekim katoličkim medijima nagovještavala su da je službena izjava iz Vatikana o ukazanjima trebala doći u decembru prošle godine. Takva izjava bi mogla biti dodatni motiv dolaska hodočasnika, posebno iz Italije, koja je nama ključno tržište. Italija određuje uspjeh sezone, ako ona podbaci, nismo zadovoljni”, kaže naš sagovornik.

Međugorje je svih ovih godina uspjelo izgraditi smještajne kapacitete s kojima se niko u zemlji i regionu ne može porediti, a izgradnja i dalje ne posustaje.

“Više od dvadeset hiljada krevet sada imamo i oni su sasvim dostatni da pokriju sve potrebe i u onim špic danima. Nekad smo goste morali smještati u okolnim mjestima, čak u Čapljini, Širokom Brijegu ili Mostaru”, kaže nam Vasilj.

Vlasti svih nivoa rade dosta na izgradnji infrastrukture. Za mjesec dana trebao bi svečano biti otvoren kružni tok na ulazu u Međugorje, a najveća očekivanja su od izgradnje saobraćajnice koja bi Međugorje povezala s autoputem i GP Bijača. Za izgradnju pomenute ceste od sedam kilometara obezbijeđena su sredstva iz budžeta Federacije BiH.

 

 

(Klix.ba)