Najveća online knjižara u BiH, na adresi Knjiga.ba, i ovog mjeseca predložila je posebno interesantne, nove naslove, iz kojih su izdvojili “Ubistvo Komtura – Ideja se ukazuje” – 1. dio Harukija Murakamija, “O junacima i grobovima” Ernesta Sabata i “Umjetnost zavođenja” Roberta Grina.

U ovom prvom dijelu romana “Ubistvo Komtura” jasno da je Murakami uspio da objedini gotovo sve glavne i prepoznatljive osobenosti svog pisanja uz duboke, slojevite i dalekovide opservacije o savremenom svijetu.

Glavni junak je slikar, portretista na glasu, koji se poslije razvoda povlači u vikendicu svog druga čiji je otac poznati slikar starije generacije. Jednog dana na tavanu pronalazi skrivenu sliku “Ubistvo Komtura”, koja u tradicionalnom japanskom stilu prikazuje istoimenu scenu iz Mocartove opere “Don Đovani”. Njegov izolovan život u divljini bit će od tog trenutka ispunjen brojnim misterijama, nesvakidašnjim susretima i čudesnim otkrićima.

Knjiga “Umjetnost zavođenja” je vješta sinteza ideja i zaključaka velikih mislilaca poput Frojda, Ovidija, Kjerkegora i Ajnštajna, kao i poznatih istorijskih zavodnika i zavodnica. Od Kleopatre do Džona F. Kenedija, od Endija Vorhola do Džozefine Bonaparate, ova knjiga ulazi u samu srž karaktera zavodnika i detaljno, analitički objašnjava njihove taktike, pobjede, ali i poraze.

“Umetnost zavođenja” je djelo koje će čitaoca naučiti kako da dobije ono što želi od bilo koga, ali i kako da ne dozvoli da mu bilo ko oduzme nešto što ne želi da da, saopćeno je iz Pressa Leftora.

(Fokus.ba)