Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću nakon čega se sa pripadnicima SIPA-e uputio ka Sarajevu.

Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Nezvanično, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH.

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Siguran sam da će Dudaković svoju nevinost dokazati na sudu

Fikret Ćuskić, general u penziji, potresen je viješću da je uhapšen Atif Dudaković.

-Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjendnačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu – kaže Ćuskić za Avaz.ba.

Dodaje da je Dudaković bio najveći simbol te borbe.

-To je cijena koju plaća. Na nama je učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi pripadnici Armije RBiH, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u BiH – kazao nam je njegov bivši suborac Fikret Ćuskić.

 

 

(Klix.ba/Avaz)