Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija danas su u Jajcu održali dijalog o aktivizmu sa članovima Vijeća učenika koji su prošle godine spriječili osnivanje još jedne škole koja ih je trebala razdvojiti na osnovu etničke pripadnosti.

„Uspjeli smo zaustaviti podjelu škole, ali naša borba nije gotova. Sada iza sebe imamo cijelu armiju učenika istomišljenika koji su spremni pokrenuti promjene“ poručili su Nikolas i Aida, učenici srednje strukovne škole iz Jajca.

Fenomen dvije škole pod jednim krovom jedan je od najvećih problema obrazovnog sistema u BiH, jer na direktan način pravi segregaciju učenika na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Uz podršku nastavnika i roditelja, jajački srednjoškolci su prošle godine uspjeli dobiti borbu protiv lokalnih vlasti i spriječiti osnivanje još jedne takve škole, pokazavši cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH.

Osim razgovora s učenicima, svoju posjetu Jajcu Ambasadori pomirenja su iskoristili i da porazgovaraju sa načelnikom Općine Jajce, Edinom Hozanom. Tema sastanka bila je trenutna situacija u ovoj općini i podrška koju donosioci odluka pružaju mladima.

Sa istim ciljem uspostavljanja pomirenja i zajedništva, naročito među mlađim generacijama, Ambasadori pomirenja su danas razmijenili iskustva sa mladim Jajčanima te razgovarali o izazovima i savjetima za buduće inicijative i slične aktivnosti.

I ova posjeta, kao i ostali projekti Ambasadora, će biti ekranizirana i prikazana u okviru dokumentarnog filma o re:Generaciji čija se premijera očekuje krajem ljeta.

 

 

(Jajce Online)