Pripreme za predstojeću sezonu u jedinom bh. gradu na moru u punom su jeku. Ništa se ne prepušta slučaju, pa su lokalna vlast i turistički radnici u Neumu već odradili dosta posla. Optimizam ne kriju, te najavljuju rekordnu sezonu.

Puste ulice i plaže, zatvorene suvenirnice i radnje, uobičajena je slika Neuma u danima mimo ljetne sezone. Tako je i danas, uprkos činjenici da su pojedini hoteli, već sada popunjeni. U pitanju su uglavnom gosti koji tu borave zbog poslovnih obaveza, te starija populacija koja ide na izlete do okolnih turističkih mjesta.

“Došli smo na četiri dana, pošto mi je muž tu na konferenciji i došli smo s njim da vidimo kako izgleda bosansko more. Malo smo se iznenadili jer je sve zatvoreno, a inače dosta je lijepo, slično hrvatskom moru”,kaže Saša Obrsnu, turistkinja iz Slovenije.

U toku su posljednje pripreme za sezonu. Užurbano se radi na uređenju grada, čišćenju mora i obale, nasipanju plaža te popločavanju.

“Pripremamo se i možemo reći da smo već spremni za ljetnu turističku sezonu, odnosno da grad bude ljepši i čistiji”, ističe Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Osim općinskih, pomažu i turistički radnici, koji čekuju rekordnu sezonu.

“90 posto najava je već stiglo, špica sezone je skoro popunjena, što nam se nijedne sezone dosad nije dogodilo, tako da već možemo očekivati rekordnu sezonu”, tvrdi Davor Krešić, Udruženje turističkih djelatnika Neum.

I ove godine dodatno se ulaže u smještajne kapacitete, koji će se uvoj sezoni povećati za 100 prenoćišta. Hotelijeri zadovoljno trljaju ruke, kažu već se fokusiraju na sezonu 2019. godine.

“Zadnjih četiri, pet godina situacija je dosta dobra što se tiče posjećenosti i što je najvažnije sezona se sve više produžava, što je nama i glavni cilj”, kaže Luka Prkačin, direktor hotela “Sunce”.

Za turizam u Neumu od posebne važnosti je put koji će povezati ovaj grad sa zaleđem, odnosno s čitavom unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Stanovnici Neuma s nestrpljenjem očekuju završetak izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, kako bi loša cesta preko Svitave postala prošlost.

Kad je Pelješki most u pitanju, kako tvrde u TZ-u, on i kad bude stavljen u funkciju neće na Neum imati veliki utjecaj kada je u pitanju dolazak gostiju, ali će uveliko rasteretiti promet kroz Neum i kilometarske kolone vozila koje se stvaraju, posebno u danima vikenda.

Neumljani su saglasni – gradnja Pelješkog mosta i ceste Stolac-Neum, važni su projekti koji bi uveliko donijeli prosperitet ovom gradu koji u ljetnoj sezoni posjeti i do milion gostiju.

 

 

(N1)