Nakon što je u martu ove godine, na samu godišnjicu, svjetski poznati lingvista Noam Chomsky potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku, to je danas učinio i bosanskohercegovački lingvista, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i autor drugog izdanja Pravopisa bosanskog jezika – Senahid Halilović.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je u kratkom telefonskom razgovoru i Senahid Halilović profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjetimo, Deklaracija, koju su sastavili lingvisti i drugi eksperti iz sve četiri zemlje, a u međuvremenu ima preko 9.000 potpisa, konstatira da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim policentričnim standardnim jezikom.

Također i da je jezična politika naglašavanja razlika dovela do niza negativnih pojava u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterij nacionalne pripadnosti i sredstvo iskazivanja političke lojalnosti. Potpisnici Deklaracije navode da se jezik i narod ne moraju podudarati, da svaki nacionalni kolektiv može svoju varijantu samostalno normirati i da su one međusobno ravnopravne. Pozivaju na prestanak razdvajanja djece po nacionalnoj osnovi u školama u ime toga što navodno govore drugim jezikom.

Potpisnici se u Deklaraciji zalažu za slobodu jezičnog izražavanja svakog pojedinca.

Reakcije na Deklaraciju bile su vrlo burne, naročito je uzrujala politički establishment u Hrvatskoj, ali ujedno je, kako ugledna lingvistica Snježana Kordić navodi, upravo u hrvatskim medijima objavljeno više članaka podrške Deklaraciji nego u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori zajedno.

 

 

(N1)