U potrazi za sagovornicima koji dijele slična iskustva i suočavaju se gotovo istim problemima i preprekama u svojim sredinama, Ambasadori pomirenja, učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, već mjesecima putuju po cijeloj BiH podstičući građane na rušenje predrasuda i barijera koje stoje na putu njihovoj svjetlijoj zajedničkoj budućnosti.

Tim povodom će se u subotu, 21. aprila mladi aktivisti okupiti u Drvaru na stand up predstavi koja na satiričan način kometariše vladajuće stereotipe i modele ponašanja prema drugom i drugačijem. Performans će biti upriličen u 17:00 sati u clubu Mr. Black i otvoren je za sve zainteresovane građane.

U nedjelju, 22. aprila, ekipa se seli u Gornji Vakuf – Uskoplje, gdje će na čelu sa lokalnom aktivisticom Lorenom Grbavac organizovati diskusiju na temu predrasuda te načinima njihovog prepoznavanja i otklanjanja.

Ponedjeljak, 23. april rezervisan je za posjetu Jajcu i razgovor s učenicima koji su uspjeli dobiti borbu protiv domaćih vlasti i spriječiti podjelu njihove škole.

Sve ove posjete i projekti mladim Ambasadorima, ali i njihovim vršnjacima, služe za razmjenu znanja i iskustava u borbi protiv predrasuda, ali i za podizanje svijesti o neophodnosti ujedinjenja i pomirenja svih naroda u BiH.

 

 

(Jajce Online)