Ovdašnjoj publici predstavit će se 160 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Njemačke i Irana, a posredno će autorima ili djelima biti zastupljene Švedska, Danska, Francuska, Italija, Norveška, Austrija, Slovenija, SAD, Nizozemska, Belgija, Velika Britanija, Kosovo i Australija. 

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije želju organizatora da i ovaj sajam protekne u najboljem svjetlu, te održi pravac najboljeg i najposjećenijeg sajma knjige u BiH.

Pozivam sve da dođu i uživaju uz knjigu, a ulaz će za sve posjetioce biti slobodan, kazao je on.

Da su u tijeku završne pripreme na organizaciji sajma naglasio je direktor TKD “Šahinpašić”, partnera Sajma, Azer Kurtović, dodavši da je već sada odziv izlagača jako dobar. Najavio je cjelodnevni veliki broj promocija knjiga i susreta s autorima, dok će posljednjeg dana biti dodijeljene sajamske nagrade iz raznih kategorija povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Direktor “Dobre Knjige” Izedin Šikalo najavljuje da ova izdavačka kuća učestvuje na sajmu knjiga od 2006. godine te da će ovaj put na štandu predstaviti oko 500 naslova.

Istaknuvši da već šest godina učestvuju na sajmu, glasnogovornik Centra “Kralj Fahd” Fikret Mehović podvlači da su njihova dosadašnja iskustva sa ovog praznika knjige jako dobra te da su prošle godine osvojili nagradu za najposjećeniji štand, uz 7.000 zabilježenih posjeta.

Najavio je veliki broj aktivnosti za sve posjetitelje štanda te da će u svečanom programu otvaranja sajma sudjelovati ambasador Saudijske Arabije u BiH te direktor Centra.

Posebno je važno sudjelovanje na sajmu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, a direktor te institucije Sakib Pleh podvlači da ta biblioteka proizvede knjiga više nego sve ostale biblioteke u BiH.

Biblioteka zadnjih deset godina ima svoj štand na sajmu, gdje predstavljamo našu bogatu izdavačku djelatnost, ustvrdio je.

Ceremonija otvaranja sajma bit će održana u “Bosanskoj kući”, centralnom mjestu susreta sajma u dvorani “Mirza Delibašić”.

 

(drukciji.ba)