Često ćete čuti savjet da ćete biti vitkiji ako unosite manje kalorija. Razmislite šta je logično – što manje konzumirate hranu, to je veća mogućnost da ćete ubrzo pojesti nešto drugo, jer ćete biti gladni.

Ne morate vjerovati u sve savjete koje vam prijatelji preporučuju dok ste na dijeti. Neke od najgorih, za koje ste sigurno i sami čuli, dijelimo s vama.

Suplementi za gubitak kilograma

Suplementi vam neće magično pomoći da izgubite težinu, niti postoje istraživanja koja dokazuju da korištenjem suplemenata gubite kilograme. Štoviše, uzimanje nepotrebnih vitamina može imati negativne posljedice na vaše zdravlje.

Što manje kalorija, to bolje

Zapravo, što manje konzumirate hranu, to je vjerovatnije da ćete kasnije jesti. Težina izgubljena uz veliko ograničenje kalorija je obično kombinacija mišića, tekućine i masti, ali ako se prejedete kasnije, kilogrami će se ponovno pretvoriti samo u masti.

Eliminacija ugljikohidrata i masnoća

I ovaj savjet je netačan, a nutricionisti preporučuju uravnoteženu prehranu. Ako izbacite masti ili ugljikohidrate, jest ćete onda previše onoga što je ostalo. Ako ste na dijeti s niskim udjelom masti, vjerovatno ćete jesti previše ugljikohidrata. To može potaknuti inzulin, hormon koji skladišti masnoće i otežava vam da izgubite težinu. Ako izbacite sve ugljikohidrate, možete se prejesti druge vrste hrane i osjećati se tromo. Pa umjesto da potpuno izbacite ugljikohidrate iz prehrane, u svakom obroku imajte jedan ugljikohidrat, koji je s cijelim zrnom poput kukuruzne tortilje ili kruha od cijelog zrna).

Sok umjesto obroka

Sokovi su obično puni šećera i jedna su od najgorih namirnica. Iako će vam na trenutak ublažiti glad, uzrokovat će da jedete kasnije. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, od sokova nema nikakve koristi, jer imaju visok nivo šećera i mogu vas navesti da zapravo jedete više. Također, istraživanjem je dokazano da su sudionici jeli oko 10 posto manje hrane kada su povećali broj žvakanja za 50 posto. Udvostručujući žvakanje, konzumirali su 15 posto manje hrane i unosili 112 kalorija manje.

Jedite obilan doručak jer je to najbitniji obrok

Doručak vam može biti gorivo za taj dan, ali moguće je i da unesete previše goriva. Zato umjesto obilnog doručka, odlučite se za umjereni doručak s dobrim izvorom proteina, kao što su grčki jogurt ili jaja.

 

 

(index.hr)