Srpska pravoslavna crkva i protojerej Miladin Samardžić danas su povodom najvećeg hrišćanskog praznika upriličili vaskršnji prijem kod porušenog hrama Presvete Bogorodice u Jajcu.

Poslije 23 godine, u Jajcu se ponovo okupili predstavnici vjerskih zajednica i lokalne vlasti, a događaju je prisustvovao je i načelnik općiene Jajce Edin Hozan, načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić, prof. Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, fra Anto Šimunović, gvardijan franjevačkog samostana i župnik u Jajcu, Smiljka Brtan, ravnteljica Doma kulture Jajce, Edina Kurt, predsjednica OO SDP BIH Jajce, te predstavnici javnog, političkog, kulturnog i društvenog života u našem gradu.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, praznik ljubavi i prilika da se vjernici sjete Hristosa, koji je ispunio svoj zavjet ljudima, a to je da nikada neće zaboraviti čovjeka.

Ovo je još jedan od dokaza da je Jajce grad u kojem vlada suživot i dobrosusjedski odnosi.

Hram ovog ljeta doživljava svoje ponovno rađanje

Podsjećamo, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, rješavajući po zahtjevu Eparhije Banjalučko-srspke crkvene opštine Jajce dali su odobrenje za građevinske radove na rehabilitaciji crkve Presvete Bogorodice u Jacu.

Rehabilitacija objekta uradit će se u skladu sa glavnim projektom izgrađenim od “Urbing” d.o.o. Sarajevo i od strane “Arhi Plis” d.o.o. Mostara, a prema nekim saznanjima radovi bi mogli započeti uskoro.

Nacionalni spomenik

Izgradnja crkve Presvete Bogorodice započela je 1930. godine, a dovršena je 1935. godine. Projekat crkve je uradio arhitekta Miloš Miloradović iz Sarajeva.

Četiri godine kasnije su iz Zemuna za nju nabavljena četiri zvona, teška 1.600 kilograma.Najveće bogatstvo ove crkve predstavljao je ručno rađeni ikonostas bogato ukrašen motivima narodne umetnosti Janja, majstora Hajrudina Kršlaka, stolara iz Jajca.

Slike koje su bile urađene na ikonostasu su djelo makedonskog slikara Lazara Ličinskog iz Skoplja i nastale su 1935. godine.

Crkva je srušena 1992. godine, a u januaru 2004. proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

 

(Jajce Online)