Kao što je i obećano na samom početku ciklusa “Zimska druženja u MIZ Jajce” svi polaznici koji su završili kurseve imali su priliku putovati na nagradnu ekskurziju izvan Bosne i Hercegovine.

Nakon završenih kurseva sufare, tedžvida, arapskog, engleskog i turskog jezika i svečane podjele diploma, 25 polaznika se u subotu 7.aprila uputilo ka Splitu.

Domaćini ekskurzije u Splitu bio je Vahid ef. Hadžić i njegova supruga koji u srcu Dioklecijanove palače održavaju i na svaki mogući način unaprjeđuju duh bošnjaštva i čistotu islama u prostorijama medžlisa Islamske zajednice Split i mesdžida u Splitu.

Izvanredni domaćini su svoje goste dočekali u divanhani mesdžida, počastili kafom, ručkom i kolačima, a nakon podne namaza poveli u obilazak i upoznavanje Splita kakvog do sad nismo znali.

-U Splitu na primjer nema halal restorana, ne smije se vidno vjerskim simbolima obilježavati mjesto mesdžida i medžlisa, efendija se teškom i dugotrajnom borbom izborio da mesdžid i medžlis dobiju svoju oznaku na google maps, istakli su domaćini.

Smatra da to nije mana gradske uprave, nego nas, posjetilaca muslimana koji ne pišemo svoje utiske i zamjerke na te nedostatke da bi gradska uprava i turistička zajednica na osnovu istih počele raditi na popravljanju svojih propusta.

Na rastanku su domaćini pozvali i ostale džematlije MIZ Jajce da ih posjete prilikom svog sljedećeg dolaska u Split, a i oni su obećali uskoro doći u naš grad.

 

 

(miz jajce)