U nedjelju, 8. aprila 2018. godine od Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a po maglovitom i prohladnom jutru, kolona od 50 planinara raznih starosnih dobi koju su činili gosti planinari iz PD “Krajina” Cazina, PD Horizont” Bihać , Eko Sport “Ljubitelji prirode” Ključ, SPD “Mulež” Sanski Most, i domaćini Klub “Prijatelji prirode” Jajce izveli su “Proljetni uspon na Hum”.

Tura je prolazila uz borove ostavljajući maglu iza obasjani jutarnjim suncem, pored groba posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića i dalje penjući se do Poklona mjesta odakle pruža prekrasan pogleda na grad Jajce te dalje kroz botaničku baštu “Humljanka” u kojoj se nalazi preko 150 planinskih endemskih biljki donesenih sa BH planina, u vlasništvu Sakiba Klike doajena BH planinarstva.

Penjući se dalje uz mjesto Klike uspeli smo se na Dropnju – Podhum gdje se za sve učesnike pripremao gulaš po povratku s Huma.

Poslije polusatnog odmora kolona je nastavila uspon na Hum, a predivno vedro vrijeme pratilo nas je cijelim putem po izrazito strmoj šumskoj stazi uspeli smo se pod stijene Male Orlovače te dalje sve do litice Velike Orlovače i dalje do vrha Bandira 1162 mnv gdje su načinili zajedničku fotografiju od 35 planinara, a potom istom stazom se vratili do Dropnje gdje su se počastili kafom i ručkom vrijednih kuhara.

Druženje je nastavljeno do 16 sat, a potom jednosatni povratak do polazne tačke muzeja AVNOJ-a.

(Jajce Online)