Piše: Bare Pršlja

Danas je u organizaciji, Udruge i više predstavnika obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu s područja općine Jajca i PU Jajce, obilježena 26. obljetnica, utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane HVO i spomen pogibije, prve žrtve domovinskog rata, policajca Franje Ladana – Pancera, na prostoru obrane općine Jajca i Pougarskog kraja.

Sam program obilježavanja ove značajne obljetnice, započeo je paljenjem svijeća, polaganje cvijeća na spomen obilježju i mjestu stradanja pod Barevom, a potom odavanjem dužne počasti na Središnjem spomen obilježju u Jajcu, uz nazočnost obitelji Ladan, Budeš, Brtan, Bungić, njihove djece i potomaka, kao i proisteklih udruga HVO iz domovinskog rata, predstavnika policije i nazočnosti odrđenog broja građana .
Podsjetimo da je upravo na ovom mjestu, pod Barevom ispred hidrocentrale jedan, na magistralnoj cesti M-5, na pravcu Jajce –B.Luka, na današnji dan, točno prije dvadeset i šest godine, pala prva žrtva domovinskog rata. Tada aktivni policajac Franjo Ladan- Pancer, kada je na žalost rati i počeo na jajačkoj i pougarskoj bojišnici.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća ispred Urduge poginulih branitelja, prigodnim riječima nazočnima se obratio Dragan Bungić i pozvao sve nazočne na zajedništvo i izvlačenja pouka iz obilježavanja godišnjica stradavanja, te planiranja zajedničke budućnosti.

Potom je načelnik PU Jajce Bare Pršlja u svom govoru pozdravio sve nazočne, a posebno uvažene obitelji poginulih branitelja, obitelji Ladan suprugu Veru, kćeri i unuke, kolegice i kolege policajce, umirovljene pripadnike HVO, predstavnike udruga proisteklih iz domovinskog rata, predstavnike hrvatske Elektroprivrede HZHB, te naglasio da mu je pripala posebna obveza, kao načelniku PU, da Vas pozdravi upravo na ovom mjestu i da kaže par riječi o sjećanjima i važnosti obilježavanja obljetnica, pokojnom kolegi Panceru, zbog kojeg smo i odabrali, da ovo bude prvo mjesto današnjeg obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, pružanja otpora i njegove smrti. Svjestan da nije vrijeme velikih riječi, ali Vas imam potrebu posjetiti da mi upravo obilježavamo obljetnice, da se ne zaboravi i da nas podsjećaju na sve ono što se u našoj bližoj povijesti dogodilo. Nek nam svima bude utjeha, a posebno obiteljima da naši najmiliji ne umiru dok god postojimo mi koji ih nosimo u našim srcima i sjećamo se i posjećujemo mjesta stratišta i spomen obilježja.

Na žalost ovdje i baš na ovom mjestu, prije više od četvrt stoljeća, naš kolega Franjo Ladan, zvani Pancer, bio je i ostao dosljedan svom policijskom pozivu. Obavljajući redovne policijske zadatke kontrole prometa, našao se u velikoj životnoj kušnji, a danas mi kolege, kao i njegova obitelj znamo da on tada nije uzmakao, niti pogazio položenu prisegu. Na žalost, sudbina je htjela da se baš ove riječi izgovorene davno u prisezi i potvrde upravo na ovom mjestu. Postupajući tako odlučno bio je potpuno spreman na izvršavanje i najtežih zadataka i odan do kraja svojoj policijskoj profesiji u kojoj je položio i vlastiti život.

Nastavku svečanosti u središtu grada pridružili su se građani, kao i rodbina i prijatelji od 184.branitelja, koji su žrtvovali svoje život za slobodu sviju nas, a potom zajedno otišli na nedjeljnu Sv. Misu, koja je služena u prelijepoj župskoj crvi Blažene Djevice Marije u Jajcu.

Trebamo se sjećati i ne smijemo zaboraviti, da upravo obljetnice nose posebno značenje, jer što vrijeme više odmiče, one nas podsjećaju od zaborava, na sve što je bilo.
Obilježavanjem, dvadeset i šeste spomen godišnjice od pogibije prve žrtve domovinskog rata, pružanja otpora i utemeljenja HVO, ne puštamo zaboravu, kao ni uklesana imena na podignutim spomen obilježjima u čast palim braniteljima za slobodu našeg naroda, niti zaboravljamo doprinos svih poginulih pripadnika HVO-a, u obrani hrvatskog naroda i samoj opstojnosti domovine BiH, kao i njenoj obrani i oslobođenju naših domova.

Ovo je dan kad se svi prisjećamo početka rata u Jajcu i kada su pripadnici policije i postrojbe HVO, prvi stali u obranu grada i zajedno s ostalim postrojbama, dali svoj puni doprinos da Jajce i Pougarski kraj, ne budu pregaženi i zauzeti od strane agresora.

Sad znamo, da se povijest samo ponavlja, onda trebamo biti svjesni da oni ljudi koji zaboravljaju svoju prošlost, mogu imati tešku i neizvjesnu budućnost. Zato obilježavanjem značajnih datuma, nećemo nikad zaboraviti naše branitelje, koji su bili spremni i dali najvrjednije što su imali, i položili svoje živote, da bismo mi danas živjeli u miru i slobodi.

Podsjetimo da je Hrvatsko vijeće obrane, bilo i ostalo legalna oružana snaga Hrvatske Republike Herceg-Bosne i glavna oružana snaga u obrani prostora na kojem su opstali hrvati u Bosni i Hercegovini, za vrijeme prethodnog domovinskog rata. HVO osnovano je 8. Travnja, 1992. godine, a ovaj datum, naknadno je proglašen, kao zvanični početak nesretnog rata u BiH.

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru današnjih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju danas ravnopravno predstavljaju u mirovnim misijama.

 

 

(Pougarci i prijatelji)