Prema uputama turističkog internet portal TripAdvisor, oni koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu obavezno trebaju posjetiti mozeje koji svjedoče ratnu prošlost zemlje.

Portal napominje da turisti trebaju vidjeti „Muzej ratnog djetinjstva“ u Sarajevu, u kojem je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

Isti portal preporučuje i Galeriju 11/07/95, koja čuva sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Muzej genocidu u Sarajevu, u kojem su izloženi alati uz pomoć kojih su stražari mučili zatvorenike u logorima tokom sukoba u BiH, a preporučuje posjetu i samoj Srebrenici, gdje se genocid i desio. Među preporučenim mjestima je i Ratni tunel u Sarajevu, koji je bio jedina komunikacija okruženog grada sa drugim dijelovima BiH pod kontrolom Armije RBiH.

TripAdvisor turistički je internet portal koji nudi individualne savjete za korisnike koji planiraju odmor. Stranica ima mjesečno više od 390 miliona posjetitelja i više od 435 miliona registriranih korisnika.

Osim ratnih muzeja, TripAdvisor turistima koji planiraju posjetiti BiH napominje da trebaju posjetiti Svetište u Međugorju, Stari Most u Mostaru, Vodopad Kravice, Počitelj, Bunu, ali i Nacionalni park Una, Most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, Baščaršiju, Vrlo Bosne, Vijećnicu, Olimpijsku bob stazu na Trebeviću, kao i Muzej Jevrejima u Sarajevu.

Za one koji vole seoski ambijent eksperti za turizam sa TripAdvisor preporučuju selo Lukomir na Bjelašnici, Prokoško jezero, Vlašić i neka druga mjesta.

Kada je riječ o hrani, portal napominje da turisti svakako trebaju probati pitu i ćevape, piše Patria.

Ranije je Argophilia Travel News BiH uvrstio u listu top 10 destinacija u istočnoj Europi koje su itekako zanimljive.

Prema podacima Agencije za statistiku, turisti su u 2017. ostvarili 2.677.125 noćenja u BiH, što je više za 12,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Broj posjeta je 1.307.319, što je više za 13,7 posto u odnosu na isti period 2016. godine.