Prijateljska utakmica između Rusije i Francuske koja se odigrala u utorak u Sankt Peterburgu mogla bi rezultirati pokretanjem istrage od strane UEFA-ine antidiskiminacijske organizacije (FARE), nakon što su ruski navijači upućivali rasističke uzvike.

Tokom utakmice u Sankt Peterburgu s tribina su se mogli čuti uzvici kad god bi tamnoputi reprezentativac Francuske dodirnuo loptu, kao i kada je Paul Pogba postigao drugi gol u pobjedi od 3:1.

“Postoji dovoljno razloga da FIFA-a pokrene postupak”, navela je FARE u svom saopćenju.

Unatoč tome što se ovaj incident dogodio samo dva i pol mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, važno je napomenuti kako je najviše izvršno tijelo u Europi za nogomet (UEFA) ove sezone već dva puta vodilo istragu protiv Zenita iz Sankt Peterburga, upravo zbog rasističkih ispada koji se ponavljaju na svim njihovim domaćim europskim utakmicama.

“Uz ovaj mali incident, Francuska svejedno može biti zadovoljna jer je slavila pobjedom od 3:1 nad Rusijom. Dva pogotka zabio je PSG-ov napadač Kylian Mbappe, a Unitedeov Paul Pogba iz slobodnog udarca je Francusku odveo na 2:0”, prenosi engleski portal Evening Standard.

Nakon što su se obje reprezentacije u petak izgubile, ruski reprezentativac Fjodor Smolov vratio je Rusiji tračak nade pogotkom u 68. minuti no ni to nije bilo dovoljno.

Mbappe je uz asistenciju Matuidija u 83. minuti zabio za 3:1 te tako Francuskoj osigurao pobjedu.