Svi koji turistički posjete Bosnu i Hercegovinu, složit će se sa konstatacijom da je jedna  od najljepših zemalja na svijetu.

Ukoliko imate slobodan vikend, a nemate plan kako da ga iskoristite predlažemo vam destinacije koje su najpopularnije među stranim turistima koji svake godine u velikom broju posjećuju našu zemlju.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine  i jedno od najljepših turističkih odredišta u ovom dijelu Evrope. Ono predstavlja spoj Istoka i Zapada, raskrsnicu kultura, mozaik povijesnih i modernih elemenata življenja i duh koji je poseban i privlačan. Tokom ljetnog perioda, Sarajevo posjeti veliki broj turista koji uživaju u ljepotama Baščaršije, muzejima i izložbama, festivalskim programima, gastronomskoj i ugostiteljskoj ponudi, šopingu u prestižnim šoping centrima i malim zanatskim radnjama u kojima se mogu pronaći suveniri i drugi unikatni predmeti karakteristični za Sarajevo. Ukoliko niste dugo bili u Sarajevu avgust je pravo vrijeme da to učinite i uživate u posljednjim ljetnim danima koji nigdje nisu tako topli i lijepi kao na sarajevskim ulicama. Stoga, ponesite fotoaparat i dobro raspoloženje i pogledajte Sarajevo očima stranaca koji ga prvi put gledaju i imat ćete jedan od najljepših vikenda ovoga ljeta.

 

ProkoskoJezeroProkoško jezero se nalazi na planini Vranici i ledenjačkog je porijekla pa se u njega ulijeva više čistih potoka sa izvorskom vodom. Smješteno je na visini od 1636 metara nadmorske visine, a od Fojnice je udaljeno 22 km.  Ovaj biser prirode specifičan je po tome što ga infrastruktura nije narušila, iako je izgradnja ugostiteljskih jedinica, u blizini samog jezera omogućila razvoj turizma i posjete velikog broja ljudi. Uz jezero se u  kolibama  možete odmarati i dobiti prave domaće specijalitete kao što su: ovčiji sir, kajmak, pita, kruh ispod saća, borovnice i kupine u sezoni i drugo. Ukoliko želite da uživate u čistom zraku, vodi i cvrkutu ptica ovo je pravo mjesto za vas. Vranica u čovjeku budi osjećaj sjedinjenja sa prirodom pa je i šetnja pored jezera hod uz vodu, pored samih oblaka.

Edib Gurda
Vrelo Bosne se nalazi u jugozapadnom dijelu Sarajevskog polja, u podnožju Igman planine.Za ovaj predio se slobodno može reći da predstavlja najljepši dio Sarajeva, ponos Sarajlija koji su oduvijek slobodne trenutke provodili u prekrasnom ambijentu.

Prisustvo vode, bujna vegetacija, svjež povjetarac s Igmana, doživljaj je koji pruža svakom posjetiocu ugođaj koji se ne zaboravlja. Na ovom prostoru priroda je čovjeku pružila zaista mnogo, tu se osjeća dah netaknute prirode. Ipak, ono što je najljepše jeste samo izvorište rijeke Bosne, koja izvire iz nekoliko jakih kraških izvora na nadmorskoj visini od 492 m. Flora i fauna uz izvorište je bogata i specifična i doprinosi ljepoti pejzaža, a ambijentu daje posebnu vrijednost.23034846

Ilidža ima savremen banjski, rekreacijski i kupališni kompleks, hotele, brojne sportske terene, biciklističke staze i staze za šetnju. Pravi fijakeri su još 1895. godine posjetioce prevozili Velikom Alejom do Vrela Bosne, a danas su turistička atrakcija. Turistička ponuda, lijepo i ugodno okruženje i dobra usluga učinit će da se osjećate posebnim gostom u ovom dijelu Bosne.

 

mostarMostar ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Zaštitni znak Mostara je Stari most koji se zajedno sa starim gradom od 2005.godine nalazi na popisu zaštićene kulturene baštine UNESCO-a. Pored Starog mosta poznato turističko odredište je i čaršija koja se nalazi u okviru starog grada, gdje turisti mogu kupiti suvenire, uživati u gastronomskoj ponudi i pogledu na most. U ljetnim mjesecima najhrabriji skakači s mosta gledatelje impresioniraju skokovima u Neretvu i nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ukoliko odlučite posjetiti Mostar uživat ćete u fotografisanju, zato jer je svaki kadar napravljen u Mostaru prekrasna slika koju vrijedi sačuvati.

 

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan je od dvanaest najljepših na svijetu, Jajce-5-of-6-900x605-vodopada nastao je prije 50.000 godina.
I nakon toliko godina nemoguće je proći dijelom puta, koji vodi kroz Jajce, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Jajce se mijenjalo kroz historiju, mijenjale su se vlasti, ali je vodopad ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo. Ovo je jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini posebnim.  Osim vodopada u Jajcu će vas osvojiti stari grad, Zvonik sv. Luke i Vodenice na Plivi. U ljetnim mjesecima ovo je jedan od najljepših gradova za odmor  i uživanje, a brojni hosteli hoteli nude povoljan smještaj tako da je produženi viknd u Jajcu dobra ideja za odmor.

 

Vodopad-Kravice-2Vodopad Kravica nalazi se na 50 km dugom toku rijeke Trebižat, oko 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je upravo radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina slapa kreće se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi.

Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirodeBosne i Hercegovine. U ljetnom periodu, zbog nižeg vodostaja rijeke, bazen ispod slapova nudi uživanje u plivanju i vodenim sportovima. Nema sumnje da su vodopadi Kravice jedni od najljepših prirodnih ljepota u Hercegovini uopće. U svako doba godine, zbog nivoa vodostaja rijeke Trebižat, vodopadi nude različit doživljaj. U sezoni nekoliko restorana koji se nalaze u blizini samih slapova nude jela s roštilja i riblje specijalitete. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić.

0001284659_l_0_i7o6kq

Panonska jezera u Tuzli su slana umjetna jezera koje se nalaze u samom centru grada na lokalitetu bivših “Slanih bunara”.Voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima, ima ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Osim jezera u okviru kompleksa Panonica možete posjetiti i Sojeničko neolitsko naselje, sportske terene i ugostiteljske objekte koji nude širok izbor specijaliteta tradicionalne kuhinje. Iz godine u godinu Tuzla je sve ljepša pa osim jezera možete posjetiti trg na kome se nalazi zgrada Barok, muzej, gradski park i šetalište.

 

45471_1425137501558_2558811_nEtno selo Stanišić – Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno selo “Stanišići”. Etno selo “Stanišići”, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice. U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja jdrvengrad-visegrad-andricgrad-1594-3e u stvari skup replikah istorijskog i religijskog značaja. Tokom ljeta Etno selo Stanišić posjeti veliki broj turisata koji uživaju u šetnji kroz zavojite staze prošlosti, prirodi i izuzetno ukusnoj kuhinji.

Andrićgrad je grad unutar grada Višegrada. To je grad izgrađen od kamena u kome se nalazi pesedesetak objekata.
Cijelo  zdanje posvećeno je nobelovcu Ivi Andriću sa idejom da spaja neizmirene historijske periode na našim prostorima, da promoviše turizam, kulturu, umjetnost, mir, jednakost među ljudima, rasama i polovima, širi pismenost i plemenitost i spaja i ujedinjuje narode, regione i svijet. U gradu postoji gradsko požorište, moderni bioskop, gradska uprava, Akademija lijepih umetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, riječna marina i pristanište, hotel, trgovi, crkva, stari han, duAndric4ćani i spomen kuća Ive Andrića. Smješten je na poluostrvu između reka Drine i Rzav, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije. Grad je sagradio režiser Emir Kusturica i posljednjih godina se ne spušta prašina oko njegova nastanka. Međutim, nesporno je da zdanje poput ovoga vrijedi posjetiti i uživati u njegovoj ljepoti koja oplemenjuje.

 

14526449387_3dfc0bd9c6_bTvrđava Kastel se nalazi u Banja Luci i predstavlja jednu od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini. Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje. U ljetnim mjesecima u okviru tvrđave Kastel budu organizovani različiti kulturno zabavni sadržaji koji privlače pažnju posjetitelja. Blizina gradske jezgre Banja Luke čini ovu lokaciju posebno zanimljivom zato jer većina posjetitelja nakon uživanja u ljepotama Kastela odlazi u grad da vidi druge znamenitosti kao što su Ferhadija, Saborna pravoslavna crkva Krsta spasitelja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodno pozorište itd. Ukoliko posjetite Banja Luku imat ćete priliku da uživate u dobroj i pristupačnoj gastronomskoj ponudi, ali i u ljepoti Banjalučanki koje u svakom trenutku damskim koracima šetaju ulicama ovoga grada.

Nacionalni-park-UNA-1

Nacionalni park Una, je prvi nacionalni park u Federaciji Bosne i Hercegovine i jedan od tri nacionalna parka u cijeloj zemlji. Obuhvaća područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unca od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja. Cijelo područje nacionalnog parka zauzima površinu od 19 800 hektara. Ukoliko planirate posjetiti ovaj park obavezno planirajte posjetu Štrbačkom buku sa kojeg se pruža prelijep pogled na vodopade. U ljetnim mjesecima u okviru Nacionalnog parka Una organizuje se rafting koji predstavlja spoj avanture, uživanja u prirodnim ljepotama i odmora. Stoga je ovaj park destinaciju koju morate bar jednom posjetiti.

 

 

(wtv.ba)