Atletski klub “Vodopad” vrši kontinuirano upis novih članova u Atletsku školu našeg kluba, koja iz dana u dan postaje sve masovnija. Zbog čega da izaberete “kraljicu sportova” kao vaš sport, kojim se želite baviti?

1.Atletika je sport svojstven prirodi ljudskog tijela. Trčanje, skakanje i bacanje su urođeni i prirodni pokreti čovjeka. U odnosu na druge sportove kao što su fudbal, gimnastika ili hrvanje mnogo se rijeđe javljaju povrede.

2.Prirodno okruženje za treniranje. Većim dijelom godine se treninzi održavaju na otvorenom, na svježem vazduhu, u prirodi i na prirodnom svijetlu. To je čini pogodnom za djecu koja imaju problema s prašinom ili alergijama.

3.Atletika ravnomjerno razvija cijelo tijelo. Na treninzima, pažnja se poklanja razvoju snage, brzine, agilnosti, izdržljivosti i fleksibilnosti. Nema rane specijalizacije za određenu disciplinu, sve do juniorskog uzrasta (od 15. godine) što znači da je atletika odličan sport za pravilan i sveobuhvatan psiho-fizički razvoj djeteta.

4.Sport i za individualce i za one s timskim duhom. U atletskim disciplinama se takmiči pojedinačno, dakle svako za sebe kao na primer u skoku u dalj, u bacanju koplja, bacanju diska ili u trčanju. Ipak, to su discipline gdje se takmiči u timu a to su štafete 4x100m i 4x400m. U ovim štafetama ekipu čine 4 takmičara i svaki od njih trči 100m to jest 400m nakon čega predaje štafetnu palicu svom trkaču u timu.

5.Razvija disciplinu i ličnu odgovornost. Budući da atletičari najvećim dijelom takmiče pojedinačno svako u svojoj disciplini, to kod osobe razvija ličnu odgovornost za sopstveni rezultat

Za sve informacije na raspolaganju vam stoje sljedeći kontakti:tel: 061/347-286 ili mail:akvodopad@gmail.com

 

(ak vodopad jajce)