Muzej grada Zenice namjerava unaprijediti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem vizuelnih sadržaja, trodimenzionalnih predmeta kombiniranih s audiovizuelnim sadržajima i opremom za podršku dočaravanju srednjovjekovnog ambijenta u tvrđavi.

Tri jezika

Prema riječima direktora Muzeja Adnadina Jašarevića, cilj realiziranja ovog projekta je osavremenjavanje turističkih kapaciteta tvrđave.

– Za potrebe prezentacije srednjovjekovne kulture, producirali bismo album “Tradicionalna muzika Balkana” u izvedbi muzičke grupe “Fugato”. To je tradicionalna muzika koja proizlazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagorja, Dubrovnika, Bosne… Sve kompozicije potječu iz srednjeg vijeka, u rasponu od 13. do 15. stoljeća – pojašnjava on.

Ističe da bi, također, producirali deset kratkih filmova, koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku.

– Riječ je o filmovima urađenim s opcijama naracije na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Tretirali bi historijat tvrđave, trgovinu, zakonodavstvo, religiju, oružje, ratovanje, kuhinju, zanate, umjetnost, muziku, odijevanje, dokumente… – kaže Jašarević.

Značajan projekt

Ističe da bi se realiziranjem ovog značajnog projekta poboljšala informiranost posjetilaca te osigurao upečatljiviji srednjovjekovni ambijent u tvrđavi.

Okončavanje ovog projekta, koji sa 1,3 miliona eura finansira Evropska unija, očekuje se krajem marta naredne godine.

Naručena brojna oprema 

Naručena je i izrada lutke i srednjovjekovnog oklopa (bosanski vojnik, op. a.).

– Da bismo upotpunili ponudu, poručit ćemo i izradu četiri luka, četiri kompleta strijela te fotopanela sa printom koji prikazuje bosanskog kralja i kraljicu. Tu su i drugi predmeti, poput replika grnčarije, kuhinjskog pribora, alatki tipičnih za srednji vijek – govori Jašarević.

 

 

(avaz)