EU info centar pri Delegaciji Evropske unije u BiH za najznačajniji događaj 2018. godine –  obilježavanje Sedmice Evrope, u okviru koje se obilježava i 9. maj Dan Evrope, ove godine izabrali su Jajce kao jednu od ključnih lokacija za obilježavanje ovog događaja.

Općina Jajce podržala je ovu aktivnost, a načelnik Edin Hozan zahvalio se na odabiru Jajca za organizovanje ovog značajnog događaja.

Inače, EU info centar u Sarajevu, sa svojom mrežom EU info pointa, za cilj ima podizanje svijesti o Evropskoj uniji, njenim institucijama, politikama i programima podrške.
U Jajcu će 7. maja biti upriličen cjelodnevni događaj u okviru kojeg će biti organizovan revijalni program kuhanja u kojem će učestvovati škole kuhanja iz cijele BiH kao i ambasade država članica EU. Radi se o cjelodnevnom događaju, koji će početi rano ujutro, kada će se novinari, blogeri i predstavnici organizacija civilnog društva sastati u EU info centru u Sarajevu i EU info uredima u Banjaluci, Mostaru i Brčkom i krenuti autobusima u Jajce. Od učesnika se očekuje da od početka putovanja dijele poruke i fotografije na društvenim mrežama o Danu Evrope, Evropskoj godini kulturnog naslijeđa itd., pod sloganom “EUvrijedi”.
Pored građana Jajca, na manifestaciji se očekuju učesnici iz Sarajeva, Travnika, Zenice, Mostara, Brčkog, Banjaluke, Velike Kladuše, Novog Grada, Tuzle, Prijedora, Bijeljine, Trebinja, Širokog Brijega, Bileće, Bosanske Krupe, Teočaka, Gračanice, Ljubuškog, Livna….
Po dolasku će biti organizovan obilazak najznačajnijih znamenitosti Jajcu.
Učenici kulinarskih škola iz cijele BiH, zajedno sa mentorima iz zemalja članica EU, pripremaće nacionalna jela BiH i jela država članica EU. Događaju će prisustvovati celebrity kuhari iz zemalja članica EU.
Cijeli događaj će biti medijski pokriven i promovisan putem društvenih mreža. Planiran je i nastup lokalnih muzičkih bendova, predstavnika škola s područja Jajca i dječice iz vrtića, kulturno umjetničkih društava….
Događaj će biti završen u večernjim satima, sa projekcijom zastave EU na Plivskom vodopadu u Jajcu, a učenici iz Jajca će ispred vodopada, na gudačkom instrumentima izvesti Odu radosti, što će se prenositi uživo, a video klip će biti kandidovan za izazov #Ode2Joy challenge (http://www.europanostra.org/ode.joy-challenge/), koji je pokrenula Europa Nostra, u kojem se od učesnika traži da izvedu/interpretiraju Betovenovo remek-djelo, na svoj lični način, a dozvoljeno je koristi muziku, ples, teatar, fotografiju, video igre….
(opcina jajce)