Svjetska fudbalska federacija (FIFA) danas je i zvanično odobrila korišćenje video tehnologije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Panel Fife je prije dvije nedjelje jednoglasno donio odluku o odobravanju VAR tehnologije, a zvanična odluka donijeta je danas na savjetu FIFA-e u Bogoti, u Kolumbiji.

“Imaćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR tehnologijom. Odobreno je i, naravno, vrlo smo zadovoljni tom odlukom”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

On je naveo da VAR tehnologija neće biti rješenje za sve u fudbalu, ali da je želja da se izbjegnu velike greške sudija.

“Moramo da idemo u korak s vremenom. Željeli smo da damo sudijama alat kako bi donosili bolje odluke, a na Svjetskom prvenstvu se donose neke vrlo važne odluke. Nemoguće je da u 2018. godini svi u svojim dnevnim sobama znaju poslije nekoliko sekundi da li je sudija pogrešio, a da sudije ne znaju”, rekao je Infantino.

Pregled video snimaka pomagaće sudijama kod golova, penala, crvenih kartona, kao i drugih stvari.

VAR tehnologija se koristila na prošlogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji, koje se tradicionalno održava uoči Svjetskog prvenstva.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula ove godine.