Jajce je grad i srediste istoimene općine u županiji Središnja Bosna. Najstariji pisani spomen imena Jajce potječe iz 1396., a nalazi se u naslovu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, koji se nazivao conte de Jajce (grof od Jajca).

U njemu je 1461. krunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević Kotromanić. Dvije godine poslije u Jajcu su ga pogubili Turci, a tu je i pokopan.

U Crkvi u Hrvata ovaj je tjedan usmjeren na solidarnost s Crkvom i ljudima u BiH. Već 12. put zaredom u organizaciji Hrvatskog Caritasa u suradnji s Caritasom BK BiH događa se korizmeno-humanitarna akcija kojom se želi ostvariti povezanost u duhu s našim sunarodnjacima, ali i konkretno im iskazati ljubav kroz materijalnu i financijsku pomoć, osobito onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kruna akcije je svečano misno slavlje koje će u župnoj crkvi Uznesenja BDM, kojom upravljaju franjevci provincije Bosne Srebrene, predvoditi mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup. Propovijedat će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup koji je i predsjednik Hrvatskog Caritasa.

U izravnom prijenosu možete gledati misno slavlje na HRT1 u 10 sati.

 

 

(Jajce Online)