Liječnici i dalje svakodnevno pregledaju stotine pacijenata koji im se javljaju sa simptomima sličnima gripi. Različiti su tipovi gripe koji vladaju u BiH, a osim što je veliki broj oboljelih, svakim danom sve je više onih koji gube bitku s tom “bezazlenom” bolešću, piše Večernji list BiH.

Kronična oboljenja…

Kako ova vrsta oboljenja još uvijek ne jenjava, potvrdili su iz sarajevske, tuzlanske i mostarske bolnice u kojima još uvijek vladaju zabrane posjeta iz preventivnih epidemioloških razloga kako bi se spriječilo širenje virusa i zaraza.

Samo u proteklih nekoliko dana u tuzlanskom UKC-u šest osoba preminulo je uslijed prisutnosti virusa gripe tipa A ili B, dok je kod jedne pacijentice iz Banovića bio izoliran virus H1N1, što je potvrđeno za Tuzlanski.ba iz epidemiološkoga centra u Tuzli.

Prema podacima ZZJZ-a, najveći broj umrlih imao je već neko kronično oboljenje. Uglavnom su to oni koji nisu cijepljeni. Ovu sezonu karakteriziraju široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe – navode iz ZZJZ-a FBiH.

Provjerili smo i kakva je sad situacija kada je riječ o broju oboljelih u Mostaru, je li ih više ili manje u odnosu na prethodno razdoblje te kada se može očekivati povlačenje gripe.

– Nešto je manji broj oboljelih u odnosu na ranije, no ipak smo prije dva dana primili jednog novooboljeloga. Ovdje kod nas cirkulira tip A, no u ostatku BiH prisutan je i tip B. Inače, prethodnih godina zabilježeno je da se tip B pojavljuje do 20 posto, no ove godine prisutan je čak 80 posto – kazao je dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Smanjenje ili novi val?

Pitali smo ga i kada bi se broj oboljelih mogao smanjiti, na što je kazao da postoje dvije mogućnosti.

-Postoji vjerojatnost da gripa jenjava, što je ujedno i logičan slijed jer ulazimo u ožujak, dok s druge strane postoji mogućnost da se javlja drugi val gripe koji dominira, a to je tip A. Ostaje za vidjeti što će se dogoditi, a na svima nama je zaštititi se koliko možemo – prokomentirao je za Večernjak dr. Arapović.

Kad je pak riječ o zaštiti od gripe, stručnjaci navode da nije nikakva tajna da su jedan od uzročnika svih oblika gripe i prehlada bacili, a redovitim pranjem ruku znatno se smanjuju izgledi za unos štetnih bacila u tijelo.

Ističu da je potrebno unositi vitaminsku hranu jer energija koju će naše tijelo dobiti hranom pomoći će mu brže se oporaviti i ponovno izgraditi imunitet narušen bolešću. Kako je i ove godine gripa prouzročila probleme, potvrđuju podaci ZZJZ-a FBiH, prema čijim su pokazateljima prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je 9 preminulo.

 

 

(vecernji.ba)