Općinska organizacija SDP BiH danas je, povodom Dana nezavisnosti, odala počast svima onima koji u borbi protiv fašizma dali svoje živote kako bi svi Bosanci i Hercegovci, bez obzira na naciju i svjetonazor mogli živjeti u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji.

Delegacija SDP-a je položila cvijeće na obilježja antifašistima iz 2. svjetskog rata, kao i poginulim braniteljima i šehidima. Žalosno je da smo, sem na Spomen-fontani, gdje nam se pridružila i delegacija Općine predvođena načelnikom, bili sami.

Odsustvo onih koji na sva usta govore o svojoj brizi za narod, za jednakopravnost, suživot i toleranciju, pokazuje kakvi su oni i koliko je laži u tim velikim riječima koje olako izgovaraju. Na djelu su, i danas, pokazali da ih zanimaju isključivo njihovi sitni, grupni i lični interesi i probitak.

Prošlost nam je zajednička i onakva je kakvu smo je proživjeli. Da bismo mogli nastaviti i graditi normalnu budućnost nužno je ponuditi alternativu ovom stanju koje mlade tjera van vlastite domovine, zavičaja – odlaze nam najbolji Jajčani.

Ovakvim odnosom prema prošlosti HDZ-a i SDA, ali i svih drugih političkih opcija u našem gradu, pokazalo se da nas žele u njoj zadržati i to samo u njihovoj interpretaciji – onoj koja nas dijeli, sukobljava i osiromašuje.

Mi na to ne pristajemo, a sigurni smo da ni većina Jajčana ne želi da sluša njihove riječi mržnje. Zato smo napravili i izbor da na naučenim lekcijama iz prošlosti gradimo bolju i napredniju zemlju za sve njene ljude, da ponudimo nadu umjesto straha i borbu za posao u Jajcu umjesto autobuskih karata u jednom smjeru za Austriju i Njemačku.

Pozivamo sve naše sugrađane da nam se u toj borbi pridruže. Sretan Dan nezavisnosti našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju OO SDP BiH Jajce.

 

 

(Jajce Online)