U  okviru projekta “Konkretno” u prvoj fazi kojeg implementira Omladinski klub”Dijamant” u prelijepom ambijentu svečano je  upriličena  dodjela certifikata za 13 učesnica profesionalne obuke iz tekstilne oblasti i pri tom su stekle zvanje tekstilne šivačice. Certifikate je uručio  općinski načelnik Edin Hozan.

Također, Suadu Hajderu,voditelju profesionalne uručeno je priznanje za stručno i metodičko prenošenje znanja, iskustva te vještina na učesnice profesionalne praktične, teorijske obuke šivanja i rukovanja s profesionalnim industrijskim mašinama

Projekt se provodi s ciljem zaustavljanja negativnog trenda odlaska iz Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi unikatni projekat u našoj općini i šire, a osmislili su ga  predstavnici udruženja “Dijamant”Jajce.

-Ovim projektom osposobili smo 13 žena i djevojaka za serijsku proizvodnju u tekstilnoj oblasti. Želimo naglasiti da obuka nije bila jednostavna, a trebalo je puno rada, upornosti i volje da se sve savlada što je traženo od učesnica. Zadovoljni smo i ponosni što su nam naši partneri Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za ljudska prava BiH, Turska agencija za razvoj Tika, te Općina Jajce i drugi, omogućili da organizujemo ovako korisnu obuku za nezaposlene žene, kazuje nam Šekib Makić, koordinator projekta.

Sve učesnice će imati jednomjesečni probni rad, a nakon toga u saradnji s firmom „Jateks konfekcija“ i ponuđeno zaposlenje.

-Nadam se da će ovaj projekt biti primjer i drugim lokalnim zajednicama u zapošljavanju i obrazovanju  nezaposlenih  u proizvodnom sektoru. Također, u narednom periodu dat ćemo priliku i drugim zainteresovanim ženama da se prekvalifikuju uz praktičnu i teorijsku obuku, a sve dok postoji interes nezaposlenih i Općine Jajce, istakao je Makić.

 

 

(Jajce Online)