Albanski Skenderbeu dobio je najveću kaznu u historiji fudbala.  Izbačen je iz evropskih takmičenja na deset godina, te mora platiti milion eura.

Albanski klub još ima pravo na žalbu.

Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015./16. namještao utakmice u albanskom prvenstvu, ali i u Evropi. Zbog toga je već bio izbačen iz evropskih takmičenja u sezoni 2016./17., ali istraga se nastavila pa je 7. februara ove godine donesena i ova rigorozna kazna.

Albanski mediji otkrivaju i imena evropskih klubova protiv kojih je Skenderbeu namještao susrete. To su Crusaders, Sporting, Lokomotiv Moskva i Dinamo Zagreb, javlja Goal.com.

O duelu s Dinamom već se pisalo. Naime, u augustu 2015. Dinamo je pobijedio s 4:1 u 4. pretkolu Lige prvaka, a igrači Skenderbeua samostalno su fiksirali rezultat. Dinamo je imao 2:1 iz prve utakmice u Albaniji, a u Maksimiru je vodio  s 3:1 i imao igrača manje, kada su na azijskom tržištu krenule brojne uplate da će Skenderbeu primiti i četvrti gol, što se i dogodilo, a kladioničari su na tome zaradili 15 miliona eura.

 

 

(Faktor.ba)