Britak, bez dlake na jeziku, bez želje i namjere da se ikome dodvori, Nermin Neka Tulić, glumac u penziji, svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje najaktuelnije statuse. Armija njegovih pratilaca na Twitteru, Instagramu i Facebooku komentira genijalne dosjetke.

– Od svih društvenih mreža najviše volim Twitter. Nema fašizma, šovinizma, kao na Facebooku. Nervira me taj fašizam u našoj mahali. Na Twitteru ima više ljudi, prijatelja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije… – kaže Tulić.

Prljave ulice 

U razgovoru za „Avaz“ Nermin, za raju i prijatelje Neka, kaže da ga zima uvijek malo uspori.

– Slabo izlazim. A i kada izađem, odem dolje niz Miljacku, ne mogu gore onih glava sretati. Ne sjećam se kada sam Ferhadijom prošao. Ako i dođem, prijeđem Čobanija most i onda idem skroz dolje, do Bratstva i jedinstva. Nekako me ništa ne privlači. A u penziji sam, ne idem u pozorište. Bio sam bolestan, sad sam dobar, hvala Bogu – kaže Neka.

Izbjegava zimi izlaziti i zbog toga što je hladno, a i ulice su prljave, pa kaže da mu smeta. A nekad su se ulice u Sarajevu usred zime prale.

– Nakupi se prljavština na točkove od kolica… Čekam proljeće da ševa propjeva, pa da izlazim malo češće. Vidio sam da su profesoru Vešoviću grijanje isključili. Nisam ga, doduše, dugo vidio. Od ljetos ga nisam sreo. Negdje sam ja oko Koševa šetao, maskirao sam se da me ne vide da sam na Koševu, a ne na Grbavici – govori ovaj veliki navijač FK Željezničar.

Upitan hoćemo li i kada na zelenu granu, a i izborna je godina, odgovara: „Nećemo.“

Ovih dana „gore“ i društvene mreže u vezi s Elmedinom Konakovićem (SDA), premijerom Kantona Sarajevo, a Tulić ima odgovor na sve:

– Vi brinete brigu hoće li Elmedin u A-sda ili ostati u SDA. Koga vi folirate? Dobro je vama!

U vrijeme kada se mnogi busaju u prsa, pucaju od patriotizma, Tulić kaže da je patriotizam, između ostalog, otići i u Zemaljski muzej, osnovan 1888. godine.

– Prije nekoliko dana sam napisao da je 1972. godine japanski vojnik otkriven na pacifičkom otoku Guamu, gdje se 28 godina skrivao u džungli, uvjeren da Drugi svjetski rat još traje. Pa i u BiH 22. godine poslije još žive, ali neskriveni, oni koji misle da rat još traje – kaže Tulić, aludirajući na političare koji svako malo plaše narod ratom.

Tri smjene Korupcija je decenijama rak-rana bh. društva. S tim u vezi Tulić se osvrnuo na nedavne proteste u Rumuniji, kada su stotine hiljada ljudi izašle na ulice, dižući glas protiv smjene glavne državne tužiteljice Laure Kovesi.

– Ako glavna tužiteljica Rumunije Kovesi optužuje za korupciju u prosjeku četiri osobe na dan, onda bi u BiH morala raditi u tri smjene – dodaje on.

Čiji je Ivo Andrić

S obzirom na nedavnu dodjelu nagrade Bori Đorđeviću u Andrićevom institutu u Višegradu za najbolje djelo u Republici Srpskoj i Srbiji 2017., Tulić se pita: „Je li Bora Đorđević dobio nagradu nazvanu po srpskom, hrvatskom ili bosanskohercegovačkom piscu Ivi Andriću?“

 

 

(avaz)