Projekat “Eko zona Korićani-Vlašić” vrijedan četiri milijarde i 260 miliona KM predstavajen je danas u Ministarstvu trgovine i turizma u Banjoj Luci. Ovaj kompleks, koji bi se najvećim dijelom prostirao na području općine Skender-Vakuf, u sastavu bi trebalo da ima aerodrom, bolnice, ski-centar, golf teren, odnosno između 15 i 20 različitih sadržaja.

Ebru Guersan predsjednica turskog konzorcijuma “Heritage Turk”, nakon zvanične prezentacije u Banjoj Luci kazala je da ovo “nije jednodnevni posao”.

– Svaka od jedinica bit će završena u roku deset godina. Bit će dosta zapošljavanja. Upotrijebit ćemo lokalne ljude i zaposliti ih. Ovaj projekat će biti uspješna priča – izjavila je danas Guersan.

Poručila je da će sve “zavisiti od vizije”, ali i da se sa konkretnim poslovima ne može početi prije nego što se okončaju poslovi oko zemljišta, infrastrukture i drugo.

Ona se nada da će tokom ovogodišnjeg ljeta i jeseni zavšriti sve u vezi sa zemljištem, a da će 2019. godine biti završeni prvi dijelovi, te da će to biti dovoljan argument domaćoj javnosti da su oni “stvarni investitori”.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković je kazao da se radi o “preozbiljnom projektu” te da Vlada RS-a stoji na raspolaganju za sve ono što je do nje, kao što su regulacioni i prostorni plan.

– Ne traži se od nas nikakav novac, jer oni to finansiraju preko svojih fondova. Za godinu ili dvije, sigurno neće biti gotovo i trajat će od danas do narednih 20 godina. Ako se sve to uradi, bit ćemo zadovoljni i sretni, a to će spriječiti odlazak mladih ljudi van granica RS-a i BiH – kazao je Gluhaković.