Strani investitori konzorcija HeritageTurk koji su planirali gradnju Eko Zone Korićani-Vlašić vrijednosti 4,2 milijarde eura već skoro dvije godine nisu održali nijedan sastanak s općinskim službama. Projekt je javnosti predstavljen 2016. godine kao velika investicija, a mašine koje su na terenu trebale biti već početkom 2017. godine niko još uvijek nije vidio.

Strani investitori koji su krajem 2015. godine, a zatim i u martu 2017. godine preko medija najavili realizaciju projekta Eko Zona Korićani-Vlašić nadležnim općinskim službama nisu nikada dostavili zahtjeve za dozvole, ali ni održali zvanični sastanak gdje bi ih upoznali sa svojim idejama i planovima.

Ovo je za Klix.ba potvrdio načelnik Odjela za prostorno uređenje Općine Kneževo/Skender Vakuf Bojan Obradović, dodavši da je cijeli projekt nerealan.

“Sve se to svodi samo na priču i još ništa konkretno nije urađeno. Mi smo poštom samo dobili idejni projekt s investicijom koja je četiri puta veća od budžeta Republike Srpske. Malo je nerealno, nikada se ovo nije dešavalo, a kada bi se to realiziralo, ne bi okrenulo samo privredu Kneževa već cijele države”, izjavio je Obradović.

Veliki projekt za malu i nerazvijenu sredinu

O investiciji čija je realizacija planirana na prostoru između Korićana i Vlašića upoznati su i mještani. Mještanin Korićana Branko Kekerović je izjavio kako je čuo za projekt, ali da ne vjeruje da će se to u skorije vrijeme ili uopće realizirati.

Sličnog mišljenja je i Obradović koji je dodao da je konzorcij iz Turske HeritageTurk taj projekt dostavio preko lokalnog čovjeka koji nikada nije održao zvanični sastanak s njima kako bi ih upoznao o investiciji vrijednoj 4,2 milijardi eura.

“Mi smo mala sredina i imamo jednu sportsku salu koja je u privatnom vlasništvu, a od nedavno nemamo ni hotela. Putna infrastruktura nije na nekom zadovoljavajućem nivou i vjerujem da bi prvo to morali uraditi pa onda razgovarati o gradnji eko centra na Korićanima”, dodao je Obradović.

Planirano je da u kompleks, smješten na područjima općina Travnik i Kneževo/Skender Vakuf, među ostalim, budu smješteni edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Međutim, važno je spomenuti i da su u Programu ekonomskih reformi 2016-2018., kojeg je krajem januara usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, navedena brojna strana investiranja za projekte iz oblasti turizma, a jedan od najzanimljivijih projekata bi se trebao realizirati na planini Vlašić.

Radna mjesta i poboljšan turizam

Izgradnjom Eko zone Korićani-Vlašić planirano je i zapošljavanje 50.000 radnika, a još toliko na sekundarnim i tercijarnim oblastima. Međutim, da bi došlo do realizacije ovog projekta koji se nalazi na oba entiteta, omjer ulaganja oba entiteta bi trebao biti 50:50.

U ranijim izjavama za Klix.ba direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević je izjavio kako se Srednjobosanski kanton ubraja u najatraktivnije i najzanimljivije destinacije te da bi realizacijom ovog projekta, koji je značajan i zbog međuentitetskog angažmana, došlo do poboljšanja turizma u BiH i posjeta turista iz Slovenije, Srbije, UAE, Njemačke, Austrije i drugih zemalja svijeta.

 

(Klix.ba)