Govoreći o prazničnim čestitkama drugim vjerskim konfesijama, Jusić je rekao da jutrošnja čestitka poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića upućena mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu najbolje oslikava stav Islamske zajedice.

Islamska zajednica u BiH nikada nije izdala fetvu kojom je zabranjen Djeda Mraz ili obilježavanje Nove godine, s obzirom da ta pitanja ne smatra vjerskim, rekao je za Srnu portparol ove vjerske zajednice Muhamed Jusić.
On je dodao da je to stvar izbora pojedinca, te naglasio da Islamska zajednica u BiH ima svoj kalendar praznika i ceremonija koje obilježava i samo se time bavi.
Jusić je naglasio da o tom pitanju nije bilo nijednog zvaničnog stava Islamske zajednice u BiH, a da je moguće da su pojedini imami i muftije davali određene sugestije i odgovarali na pitanja vjernika.
Govoreći o prazničnim čestitkama drugim vjerskim konfesijama, Jusić je rekao da jutrošnja čestitka poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića upućena mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu najbolje oslikava stav Islamske zajedice.
– To je kod nas tradicionalno. Zna se kakvi su bili običaji kod nas na ovim prostorima i ta neka rigidna tumačenja islama su nova i nama nepoznata na ovim prostorima – dodao je Jusić.
U Sarajevu se već godinama problematizuje pitanje proslavljanja Nove godine i dodjeljivanja novogodišnjih paketića u obdaništima.

 

 

(Depo)