Da je Jajce „muzej pod otvorenim nebom“, „kontinentalni Dubrovnik“, „bosanska Venecija“, „grad kamena svjetlosti i vode“, odavno se zna. Osim ovoga, ovaj prelijepi grad na obalama Plive i Vrbasa poznat je i po svojim stanovnicima koji su svoje umijeće iskazivali kroz različite vidove kulturnog te sportskog života.

Između ostalog, Jajce je iznjedrilo i veoma zapažene pjesnike, koji su svoje pjesništvo prije rata u BiH  iskazivali radom u Književnom klubu „Zraci“. Jedan od mlađih jajačkih pjesnika je i Ademir-Ado Sefer.

-Na nagovor svoje supruge počeo sam da pišem pjesme. Pjesnički talent naslijedio sam od oca Džemala Sefera, dugogodišnjeg jajačkog pjesnika i dobitnika mnogih pjesničkih priznanja – govori nam on.

Inspiraciju pronalzi u svakodnevnom životu.

-Većina mojih pjesama inspirisana je ljubavlju, a to su balade sa elementima poezije, odnosno pjesme za vokalno izvođenje. Svaka pjesma ima priču za sebe, da li je sretna ili tužna, i kao takva veoma lako dopire do čitalaca. Nastojim da pišem jednostavno, da me svako razumije, a to nije nimalo jednostavno postići- kazuje Nam Sefer.

U narednom periodu planira izdati svoju samostalnu imam zbirku pjesama.

-Na ovaj način želim da svoje pjesničko stvaralaštvo prikažem široj čitalačkoj javnosti, odnosno da podijelim radost i tugu pjesništva sa svima onima koji vole ovaj vid duhovne nadgradnje – ističe on.

Ostvario kontakt sa pojedinim izvođačima narodne muzike.

-Ostvario sam kontakte s pojedinim izvođačima novokomponovane muzike koji su izrazili želju  da neke moje tekstove uzmu za svoje pjesme. Pored moga oca, čovjek od kojeg sam dosta naučio što se tiče pjesama za vokalno izvođenje je i moj prijatelj, Muharem-Haro Hamzakadić, inače autor mnogih  narodnih hitova – zaključuje Sefer za kraj našeg razgovora.

 

 

(avaz)