Čovjek čija je žena prvi put napravila Ice Bucket Challenge, kao znak potpore, umro je nakon 14 godina borbe s ALS-om. U inicijativi su sudjelovale i brojne svjetske zvijezde i javne ličnosti.

Vjeruje se kako je Jeanette Senerchia bila prva koja je u znak podrške svom suprugu Anthonyju (46), napravila Ice Bucket Challenge, odnosno polila se kantom hladne vode kako bi iskusila što njezin suprug osjeća zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi, prenosi Daily Mail.

Anthony je nakon 14 godina borbe s bolesti preminuo jučer u svom domu. Ubrzo je Ice Bucket postao viralni hit i mnogi su, poput Billa Gatesa, Marcka Zukerberhga, Horhea Murinja, Novaka Đokovića, tim putem davali podršku, a sakupilo se i više od 115 miliona dolara za istraživanje ALS-a, odnosno amiotrofične lateralne skleroze.

U sakupljanju su sudjelovali i poznati iz regiona. Kantu ledene vode na svoju glavu prolili su Edin Džeko, Dino Merlin, Dejan Lovren, Dragan Čović, Čedomir Jovanović, čak i Ivica Todorić i mnogi drugi.

 

 

 

(Faktor.ba)