Svi žele da dođu do veće zarade, zar ne? Čak 7 od 10 ljudi stavlja primanje na prvo mjesto pri izboru posla, pokazuje istraživanje sajta Glassdoor survey.

Menadžment je branša koja se pojavila relativno skoro, mnogo nakon postanka drugih profesija, ali je za kratko vrijeme doživjela pravi procvat. Iako mnogi, uslijed neobavještenosti o ovoj profesiji, često osporavaju menadžment, on se lako izdvaja od drugih profesija, prije svega po zaradi koju nudi svojim zaposlenima.

Ako želite višu platu, oprobajte se u ovim menadžerskim poslovima  koji su u svijetu, pa i kod nas veoma cijenjeni, ali i dobro plaćeni.

1. IT menadžer

Eksperti za informacione sisteme često ni nemaju formalno obrazovanje, a zarađuju mnogo više od onih koji imaju fakultetsku diplomu. Predviđa se da će ova oblast napredovati do 2024. godine i imati porast od čak 15%, mnogo više od prosjeka ostalih poslova, navodi sajt The Street. Kada je riječ o našem regionu, IT menadžer u Srbiji ima prosječnu platu od oko 125.498 dinara mjesečno, pokazuju podaci sajta Infostud, dok u BiH plata ovih profesionalaca iznosi 1733 KM, kako piše portal plata.ba

Postoje brojni kursevi koji za kratko vrijeme donose veliko znanje i iskustvo u IT-ju, nakon kojih možete ostvariti visoku zaradu. U svijet informacionih tehnologija može da zakorači svako ko ima kompjutersku pismenost i ogromnu želju za sticanjem novog znanja.

2. Strategijski menadžer

U Sjedinjenim Američkim Državama je njihova prosječna plata čak 9.639 eura mjesečno, a broj otvorenih radnih pozicija je veliki, zbog čega ova profesija spada među najperspektivnije.

Strategijski menadžeri su zaduženi za vođenje i organizovanje timova, strategijsko upravljanje organizacijom, vođenja projekata, krizni i menadžment rizika. Ovaj posao objedinjuje mnoge aspekte drugih branši, kao što su marketing, odnosi s javnošću i finansije. Strategijski menadžment često se poistovećuje i sa menadžmentom ljudskih resursa.

3. Softver development menadžer

Čak 3.495 slobodnih radnih mjesta postoji u Americi za ovu poziciju, dok su i u Srbiji ovi IT stručnjaci veoma traženi. Softverski development menadžeri su zaduženi za kreiranje aplikacija za posebne uređaje, kao i za kreiranje sistema za rad mreže kompanije. Uglavnom veoma dobro poznaju rad na računaru, bez čega teško da bi mogli da opstanu u ovoj sferi.

Istraživanje, koje je sproveo Biro za podatke o zapošljavanju (The Bureau of Labor Statistics), pokazuje da će ova oblast do 2024. godine porasti do 17%. Priznaćete, veoma perspektivno zanimanje.

Ako biste željeli da svoju profesionalnu karijeru poboljšate, a svoje znanje obogatite praktičnim iskustvom iz ovih branši, ITAcademy i BusinessAcademy nude intenzivne kurseve od 12 meseci koji olakšavaju dolazak do visoke zarade.

Nekada nije potrebno formalno obrazovanje da bi se došlo do plate o kojoj ste sanjali. Upravo takva situacija je i sa ova tri zanimanja.

 

(Buka)