Gledajući crtane filmove, četverogodišnja Mia Petijević iz Trebinja, naučila je engleski jezik do te mjere da ga danas govori gotovo jednako dobro kao i maternji.

Profesori engleskog jezika iz Edukativnog centra, koji Mia odnedavno pohađa kažu da djevojčica engleski govori tečno kao da je odrasla u SAD-u, te da je nesumnjivo riječ o velikom talentu, prenosi RTRS.

Možda ništa ne bi bilo čudno da Mia raste u dvojezičnoj sredini ili da u se njenoj kući aktivno govori ovaj jezik, no sve što zna naučila je sama i to gledajući crtiće, a njeno nesvakidašnje umijeće i obitelj je otkrila sasvim slučajno.

Profesori i poznavatelji engleskog jezika tvrde da Mija tečno govori i da ima znanje kao prosječan srednjoškolac. Događa joj se da u svakodnevnoj komunikaciji sa roditeljima umjesto srpskih koristi engleske riječi. O crtićima, omiljenim lutkama i igrama razgovara i sa djedom Milanom iz Kanade. On kaže da Mia mnogo bolje govori engleski, nego što on govori srpski jezik i da se po izgovoru i akcentu ne bi razlikovala od svojih vršnjaka u Kanadi.

Ova četvrogodišnjakinja brzo usvaja nove riječi i bez greške ih primjenjuje u konverzaciji. Kako bi znanje usavršila odnedavno pohađa kurs engleskog jezika. Najmlađi je, ali i najbolji polaznik, kažu u školici stranih jezika.

Mia je najbolji dokaz da se kroz igru i gledajući crtane filmove može naučiti mnogo. Možda će jednog dana biti profesor engleskog jezika, a ako i ne, sasvim je sigurno da već sada bez problema može razgovarati sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

A možemo samo zamisliti što će biti kad Mia nauči pisati i čita svoj materinji jezik ili počne gledati crtane na njemačkom, talijanskom ili španjolskom jeziku.

 

(Radiosarajevo.ba)