Dr Tim Mur je doktorirao mikroelektroniku na Kembridžu i važi za čovjeka koji apsolutno sve zna o kosi. Trenutno je zaposlen u “GHD Hair”, koji se bavi razvojem novih tehnologija za njegu kose.

Kako sam kaže, njegov posao je da istraži kako pranje i stilizovanje kose može pomoći da joj se minimalno našteti. On je proučio kosu na onom najdubljem, ćelijskom nivou i tokom tog istraživanja je došao do veoma kontroverznih zaključaka, jer sve što smo mislili da je istina o kosi zapravo nije!

Primjera radi, vjerovatno niste znali da prirodno sušenje kose daleko joj više šteti od feniranja…

Prije nego što naučite da savršeno fenirate kosu, morate shvatiti da iza strukture dlake postoji čitava nauka.

Kosa je načinjena od proteina keratina, iste supstance kao nokti, perje ili kandže. Sama struktura je veoma komplikovana; svaka vlas je poput konopca unutar konopca.

Spoljni zaštitni sloj dlake je poznat kao kutikula i predstavlja kalcifikovani keratin. U sredini se nalazi korteks, koji se takođe sastoji od keratina, ali je daleko fleksibilniji od kutikule jer nije kalcifikovan. Korteks je taj koji kosi daje jačinu i elastičnost.

Svako od nas ima između 100.000 i 150.000 dlaka na glavi. Azijski tip kose je najdeblji i najjači i njihove dlake su debljine između 80 i 100 mikrona.

Afrički tip kose je eliptičan i njihova dlaka je najtanja, ima svega 50 mikrona u promjeru. Između ove dvije vrste smještena je kosa bijelaca, koja ima između 50 i 80 mikrona i koja je blago eliptična. U prosjeku, dnevno gubimo između 50 i 100 dlaka.

Prirodno sušenje

Vjerovatno svi mislite da je prirodno sušenje kose, bez korištenja fena, najbolje za nju. Međutim, dr Mur kaže da je to pogrešno! Kada se kosa pokvasi, dlaka upije tu vodu čak do korteksa, od čega dlaka nabubri. Takva dlaka je automatski slabija.

Ovdje je kutikula nešto poput crijepova na krovu, gdje voda prolazi između njih. Dlaka može da apsorbuje vodu koja je oko 30 odsto njene težine. Što je kosa duže vlažna, stvari se pogoršavaju jer dlaka nastavlja da bubri. Višestruko bubrenje dlake nakon kojeg slijedi sporo sušenje dovodi do pucanja dlake i njenog trajnog oštećenja. Dakle, bolje je fenom brzo osušiti kosu, nego je pustiti da se prirodno suši.

Jeftini proizvodi

Tokom istraživanja dr Mur je pregledao sve vrste šampona i balzama, od onih najjeftinijih pa do najskupljih. Shvatio je da cijena ne čini neku razliku.

Ono što je on zaključio jeste da luksuzna pakovanja ne vrijede onoliko koliko koštaju. Ipak, ni najjeftiniji proizvodi nisu dobri. Ono što preporučuje jeste da kupujete proizvode neke osrednje marke, nikako ne prelazite cijenu od 30 funti po boci, jer jednostavno  ne vrijedi.

Sušenje peškirom

Oprali ste kosu i jedva čekate da je osušite, ali prije toga je morate prosušiti peškirom. Ako već morate, uradite to nježno, jer je neophodno da uklonite višak vode. Međutim, nemojte trljati peškirom jer trljanje može da slomi dlaku, što rezultira različitom dužinom dlake ili elektrisanjem kose.

Češljanje mokre kose

Ako morate češljati mokru kosu, onda to činite što sporije i nježnije, kako biste oštećenja tokom češljanja sveli na minimum.

Umjesto četke, bolje koristite češalj sa rijetkim zupcima, ali četku nikad. Četka može uzrokovati krajeve koji su oslabljeni od vlažnosti i samim tim dovesti do momentalnog kidanja.

Sušite kosu najslabijom jačinom fena

Kada ste blago prosušili kosu i lagano je počešljali, slijedi sušenje fenom. Uvijek koristite najslabiju jačinu na početku. Ovo je bitno kako se dlaka ne bi pregrijala. Kosu možete sušiti i u dijelovima. Idealno je da fen držite oko 15 cm od glave te da konstantno pomjerate fen. Čim kosa postane topla, to znači da je negdje oko 90 odsto osušena, i tada možete uključiti na jače. Od suštinskog značaja je da nakon sušenja kose obavezno uključite i hladan vazduh jer je to veoma bitno za dlaku.

Sušenje sa prevrnutom kosom?

Mnoge žene kosu suše tako što spuste glavu i kosu suše suprotno od smjera rasta dlake. Mnogi vjeruju da kosa tako dobija na volumenu, ali to nije neophodno. Naime, volumen daju dlake koje uspijete podići od tjemena glave. Dakle, vrh fena približite korijenu dlake kako biste ih podigli od tjemena.

Uzak vrh fena za konačni sjaj

Kako biste postigli sjajan izgled kose, koristite najuži dodatak za fen i bitno je da vazduh ide u istom pravcu. Sušite prema dolje, spuštajući dlaku tj. površinski sloj kose.

Peglajte samo suvu kosu

Kada koristite pegle za kosu ili figaro, onda ih koristite isključivo na suvu kosu. Naime, vrelina iz pegle primijenjena direktno na vlažnu kosu može biti katastrofalna. To je isto kao kad vrela voda iz tečnog stanja prelazi u paru. Voda koja se nađe u korteksu dlake će bukvalno eksplodirati, što će dovesti do oštećenja dlake.

Savršeno vrijeme

I dok mnogi ne vjeruju u to, vremenski uslovi utiču na vašu kosu, posebno ako je svježe isfenirana. Zapravo, sve je u vlažnosti vazduha. Ako je vani visoka vlažnost vazduha, frizura će veoma brzo spasti. Upravo zato koristite zaštitne sprejove koji će smanjiti uticaj vlažnosti. Idealno vrijeme za održavanje frizure jeste suvo, hladno vrijeme, sa temperaturom negdje oko nula stepeni Celzijusa. Upravo zato mnoge žene primijete da im je kosa najbolja zimi, a ne ljeti, kako mnogi misle.

 

 

(nezavisne)