U sklopu  Tjedna/sedmice tolerancije 17.11. (petak) u Velikoj sali Općine Jajce u 13 sati  odigrat će se forum predstave koje će zajedno  izvesti mladi iz Jajca (Dramska sekcija Srednje strukovne Skole “Jajce”), Bugojna (DP Eko-Art i Teatar FEDRA Bugojno) i Mostara (MTM Mostar).

Forum predstave su nemoguće bez publike s kojom se nakon izvođenja predstave vodi dijalog (pravila forum teatra).

Pozivaju se i svi profesori, roditelji, sugrađani…da se pridruže srednjoškolcima i sudjeluju u forumovanju.

Projekt “BuJaMo” nastao je kao reakcija na problem podjela u nasem obrazovnom sistemu, ali i u društvu, nakon pobune jajačkih srednjoškolaca  protiv potpune segregacije i etnički „čistih“ škola i ukazivanja na bitnost postojanja multietnicke, integrativne obrazovne zajednice u kojoj će svi nastavu saslušati zajedno.

Nije slučajno da ih najbolje razumiju vršnjaci i vršnjakinje iz gradova u kojima je školstvo podijeljeno, tako da, pored toga što u znak podrške za njih igrali predstavu “Maslinova grana” (MTM Mostar), odlučuju da se tokom ljeta zajedno posvete savladavanju tehnika forum teatra, koji je i u svijetu poznat kao izvrsno sredstvo za podsticanje dijaloga u zajednici.

Pokrovitelj projekta je Misija OSCE-a u BiH. Forum predstave će se igrati i u Bugojnu 18.11.  i u Mostaru 26.11. 2017. godine.

 

 

(Jajce Online)