Glavni federalni tužilac Zdravko Knežević potvrdio je za Fokus.ba da će u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva FBiH za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala raditi 10 tužilaca.

Ovaj odjel treba da bude formiran u narednom periodu, a kako je istakao Knežević, Vlada FBiH je u posljednje vrijeme intenzivirala aktivnosti na stvaranju uslova kako bi ovaj odjel mogao početi sa radom.

“Odjel je osnovan Zakonom o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH. Još uvijek nije počeo sa radom, iako je zakon stupio na snagu 1. augusta 2014. godine, s početkom primjene od 1. februara 2015. godine, jer nisu stvoreni neophodni kadrovski, finansijski, prostorni i materijalno-tehnički uslovi za rad“, naveo je Knežević za Fokus.ba.

Tužioci u ovom odjelu bit će imenovani od strane Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

“Očekuje se da bi Posebni odjel za otkrivanje i procesuiranje koruptivnih krivičnih djela i organizovanog kriminala trebao unaprijediti pravosudni sistem u FBiH i dati praktičan doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Knežević.

U nedavnom intervjuu za Fokus.ba direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je da mnogo očekuje od formiranja ovog odjela pri Federalnom tužilaštvu, posebno kada je riječ o slučajevima privrednog kriminala.

 

 

(Fokus.ba)