Jajce je jedan od posebnih bosanskih gradova koji već na prvi pogled priča o povijesti. Brojni sačuvani materijalni povijesni izvori svjedoče o bogatim povijesnim zbivanjima na ovom području. Jajce je grad bogate kulturne baštine i velikog turističkog značaja, nosi status muzeja pod otvorenim nebom. Prirodne ljepote – rijeka Pliva s vodopadom, Veliko i Malo Plivsko jezero nadomak grada, okolne planine bogate šumom, ljekovitim biljem, rudama, livade prekrivene najrazličitijim biljnim vrstama – uistinu su veličanstvene.

Istaknut ću samo neke od brojnih povijesnih spomenika i prirodnih ljepota.

 Vodopad

Plivski vodopad u središtu grada, visine 21 m, simbol je Jajca.  Ispod vodopada,  rijeka Pliva se ulijeva u Vrbas, rijeku prekrasne boje. Vodopad u Jajcu se ubraja među najljepše vodopade na svijetu.

Mlinčići

Nedaleko od grada, između Velikog i Malog Plivskog jezera, nalaze se Mlinčići, male vodenice izgrađene na sedrenoj barijeri. Mlinčići svojim smještajem u prekrasnom prirodnom okružju čine posebnu atrakciju za mnogobrojne turiste koji svakodnevno posjećuju ovaj mali gradić.

Tvrđava

Već pri dolasku u Jajce, prvo što ugledate je tvrđava iz 13. stoljeća smještena nad gradom,  srednjovjekovne zidine i stare bosanske kuće. Poslijeratna neplanska gradnja uz gradske zidine i ostale materijalne povijesne izvore u određenoj je mjeri narušila ovaj prekrasni stari ambijent, ali nadamo se da će se o tome voditi više računa.


Zvonik  Svetog Luke

Danas Jajce ponosno nosi naziv – Kraljevski grad. Naime, u crkvi svete Marije, unutar gradskih zidina, okrunjen je posljednji bosanski kralj,  Stjepan Tomašević. Uz crkvu se nalazi zvonik svetog Luke, vrlo vrijedan srednjovjekovni spomenik visok 23 metra.

Katakombe

Misteriozne katakombe uz sebe vežu brojne legende. Nalaze se pod zemljom, uklesane u živu stijenu, a predstavljaju hram i podzemnu grobnicu posljednjeg bosanskog kralja. Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina. Moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske obitelji Hrvatinića.

Svetište Sv. Ivana Krstitelja

U mjestu Podmilačje,  u blizini Jajca, nalazi se svetište Sv. Ivana Krstitelja.  U narodu postoji vjerovanje u njegove iscjeliteljske moći te se hodočasnici iz cijele Europe okupljaju svake godine na hodočašću 24. lipnja.

Hram Boga Mitre

Hram boga Mitre, izdubljen u stijeni, najstariji je spomenik u Jajcu i potiče iz 4.stoljeća.  Kult nepobjedivog boga Sunca Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva.

Džamija

U centru grada se nalazi džamija iz 18. stoljeća, najvrijedniji objekt među džamijama iz osmanskog perioda.

Dom AVNOJ-A

Dom u kojem je 1943. godine održano zasjedanje AVNOJ-a na kojem je osnovana federalna država.

Turisti iz cijelog svijeta svakodnevno posjećuju ovaj grad. Jajce je i omiljeno mjesto za odmor motorista, tako da ako se nađete uz vodopad, sigurno ćete biti u prilici vidjeti neke od zanimljivih modela motora.

Kad poželite putovati, a ljubitelj ste povijesti i prirodnog obilja, ovo je zasigurno atraktivna destinacija za turistički obilazak. Udaljenost od Zagreba je 250 km, a putem ćete proći kroz prekrasan kanjon rijeke Vrbas.

Autorica: Marijana Glavaš