Mehmed Baždarević, poslije pirove pobjede prošlog utorka nad Estonijom (2:1) u Talinu reče: ”Želim ostati selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine”. Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH ne žele potpisati novi ugovor sa njim. Razlaz, nakon skoro pune tri godine saradnje, očigledan.

Slavnog Mešu neće više na klupi nacionalnog tima jer nije ispunio cilj iz prethodno potpisanog ugovora – nije se sa ekipom plasirao na Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”. I više nego dovoljan razlog, uzme li se u obzir da su Zmajevima pod njegovim vodstvom potkresana krila od prosječne Republike Irske i u baražu za EURO 2016. Kraj priče.

Provincijalci, kvazistručnjaci, poltroni, barabe

Dakle, poslije sjednice Izvršnog odbora u četvrtak (19. oktobra), kako nakon utakmice u Talinu zvanično i nezvanično odreda pričaju u Savezu, kreću u potragu za Baždarevićevim nasljednikom.

NAPOMENA: Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove N1

 

Prije toga, na sastanku IO uslijedit će analiza kako je ustvari na klupi BiH radio u Francuskoj cijenjeni trener ”Mesha”. Rad predanog fudbalskog radnika i nesporno najvrednijeg selektora u historiji reprezentacije BiH, čast časnim izuzecima, analizirat će većinski provincijalci i marginalni bezveznjakovići u IO koje su uglavnom u ”fudbalsku vladu” kompleksno ustrojene zemlje poslali politika i sistem. Usput, nekima od njih do reprezentacije i države BiH je k’o do lanjskog snijega.

Tužno da tužnije ne može biti za fudbalsku veličinu u nekada daleko većoj državi od današnje. Tužno i žalosno za Baždarevića u njegovoj BiH, zemlji sa stotinama hiljada facebook selektora i kvazistručnjaka, poltrona, sitnih i malo krupnijih baraba koji reprezentaciju nerijetko pokušavaju iskoristiti i za određeni finansijski profit.

Međutim, trenera u životu održava rezultat. Baždarević ga sa BiH, očito i nedvosmisleno, nije imao. Iako je uspio tim dići iz ponora u kvalifikacijama za EURO 2016, u play-offu sa Ircima je podbacio. Dobio je tada podršku N/FS BiH i novi ugovor koji mu je isticao sa okončanjem nastupa na Mundijalu u Rusiji, ili u slučaju neuspjeha zaključno sa posljednjom utakmicom u kvalifikacijama. Šampionat u Rusiji će gledati putem TV prijemnika iz doma u Francuskoj. Ukoliko za vrijeme SP-a narednog ljeta odluči biti u Sarajevu može mu se desiti da zbog katastrofalne finansijske situacije i sebi prepuštenog Javnog radio-televizijskog servisa BiH Mundijal ne bude u mogućnosti gledati ni putem TV-a.

U svakom slučaju neće mu biti problem do Rusije skoknuti i turistički. Ostalo je nešto i od 30.000 maraka mjesečno, koliko ga je posljednji poslodavac za ovdašnje uslove enormno, za evropske mizerno, plaćao. Doduše, na putovanja i troškove prilikom brojnih posjeta bh. igračima diljem Evrope Baždarević je trošio i vlastiti novac. I na tome mu treba skinuti kapu.

Ko se sa ”đavolima” igra u paklu završi 

Zašto nije napravio rezultat u kvalifikacijama za SP? Pogubio je konce u posljednjih nekoliko mjeseci, nije vladao svlačionicom kao u prvom dijelu mandata. Situacija se otela kontroli i kola su krenula nizbrdo od bespotrebne tuče sa Grcima nakon junskih zeničkih 0:0 do avgustovske golgote na vrućem i podijeljenom Kipru.

Baždarević će ostati upamćen i kao selektor sa kojim je BiH odigrala možda i najbolju utakmicu ikada. No, ni tada 13. novembra prošle godine u Atini nismo pobijedili. Od Grka, koje smo demolirali u svim segmentima igre, primili smo gol u zadnjoj sekundi okršaja na ”Georgios Karaiskakisu” i bilo je nes(p)retnih 1:1. Rekoše i tada mnogi, to je fudbal. Floskula.

Uz remi u Atini, gubitka posla ga je definitivno koštao i poraz na Kipru (2:3). Poslije vodstva od 2:0 i neviđene indolencije svih igrača u drugom poluvremenu na terenu u Nikoziji nije znao ili mogao staviti ih pod kontrolu u svrhu tima. Svejedno. Epilog, blamaža. Za 11 minuta od slabašnog protivnika tri primljena gola i put u Rusiju postao je (ne)moguća misija. Pokušao se vaditi na ”Grbavici” svoje blistave igračke mladosti protiv Belgije. Ali ko se sa ”đavolima” igra u paklu završi. Au revoir ”Mesha”.

Bez Džeke, gluho i daleko bilo 

Ko će biti novi selektor i kakav će biti njegov zadatak? Težak, pretežak. Sa selekcijom koja je, htjeli to priznati ili ne, daleko od evropske velesile morat će igrati na rezultat, ali uporedo i podmlađivati ekipu. U timu neće više biti Vedada Ibiševića, vjerovatno ni Harisa Medunjanina, pa uskoro i Senada Lulića. U pozne igračke godine polako ulazi i kapiten Edin Džeko. Kada Džeke u timu ne bude, gluho i daleko bilo?!

Elem, u Savezu, prije svih, za novog selektora žele eminentno domaće ime sa kontinuitetom u trenerskom radu i modernog zapadnoevropskog fudbalskog shvatanja. Hoće trenera koji će biti veliki radnik poput Baždarevića, ali i kadar u red dovesti pojedine, pogotovo, nadolazeće zvijezde, te sve podrediti borbenom kolektivu. I to sve za 30.000 maraka mjesečno. Možda novom selektoru, priča se, uspiju nekako navući i platu od 50.000 KM.

Za sada prvi pik im je Meho Kodro. Hoće li nekadašnjoj vedeti Barcelone, danas uspješnom treneru švicarskog Servettea, to biti dovoljno novca i hoće li za rad i borbu u kaljuži iznimno pokvarenog bh. fudbalskog miljea, imati volje i motiva znat će se u narednim danima.

Ko god naslijedi Baždarevića, Kodro, Amar Osim ili neko treći u ruke će dobiti vrelo jesenje kestenje.

 

 

(N1)