Promocija zlatne knjige “Reload – Priče iz života” autora Akifa Agića održat će se sutra, 12. oktobra u salonu Doma kulture Jajce, s početkom od 19 sati, piše Jajce Online.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada kao i rezultat rada na knjigama „Krvavi siječanj“ i „Svjedoci zla“ koje tek trebaju izaći, a ova zlatna knjiga se izdvojila kao posebna. Ovo su životne priče jednog ratnog reportera, koji je zabilježio obične, male ljude i ono što se dešavalo u BiH.

Knjiga nudi i novu formu, i mogućnost da je zavole sve generacije.

Autor je u djelu uspio oživjeti svoje reportaže koje je slao iz ratnog doba i ono što nije mogao poslati u redakcije Radija Sarajevo i Televizije Sarajevo. Proživljavao je granatiranja Gornjeg Vakufa te je samim time, kroz knjigu pokazao i približio događanja, koje mediji nisu uspjeli predočiti javnosti,

Akif Agić rođen je 1964. godine u Gornjem Vakufu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Arhitektonski fakultet završava u Sarajevu. Početkom devedesetih godina počinje aktivno pisati o političkim i sigurnosnom stanju u bivšoj Jugoslaviji.

Recenzije knjige pročitajte u nastavku:

Knjiga Akifa Agića će vas čitanjem dizati u neslućene visine koje otvara ljudski ponos. Iza svake priče ostajat ćete potreseni, gotovo slomljeni, ali će vam se nekim čudom duša uspravljati. Moćno Akifovo pisanje nagonit će vam suze na oči i vidjet ćete neviđenu snagu koja se rađa iz bosanskog inata. Ne sjećam se da sam čitao moćnije štivo.

Sejo Omeragić, novinar

 

Akif Agić napisao je nestvarnu ili više nego stvarnu knjigu. Nigdje nisam pročitao toliko vjere u bosanskog čovjeka, kao u ovoj knjizi. I da život i smrt zavise samo od Njega.
S radošću preporučujem ovu knjigu na čitanje.

Mirsad Sinanović, novinar

 

Tek sam shvatio da je narodu potreban takav glas na radiju i TV koji posjeduje Akif: glasan, jasan, sa porukom, pozivom i ohrabrenjem da će Bosna pobijediti i uspjeti i nanijeti poraz dušmanima, kako je on u više navrata i završavao svoje izvještaje. Zato je Akifova ličnost u tim teškim danima imala posebnu vrijednost.

Nedim Ibrahimović, novinar

 

Prerana smrt sestre Ismihane, usljed teške bolesti i odlasci u sarajevsku bolnicu gdje se liječila, uz vještu sidranovsku scenarističku ruku, sigurno bi bez konkurencije bila na filmskom festivalu u Kanu. Sve što je Akif Agić smjestio u svoje «Priče iz života» miriše na kofer preteških uspomena.  Knjigu Reload nisam pročitao, nego sam je otplakao.

Avdo Huseinović, režiser i istraživač

 

 

 

(Jajce Online)