Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranja, lova, jedenja i spavanja.

U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kućni namještaj, ali dobra vijest je da ipak posljednja aktivnost zauzima najviše mačijeg vremena, odnosno života.

Domaće mačke se rijetko kada mnogo naprežu, a u životinjskom cartstvu prve su na listi spavalica.

Pošto vode porijeklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plijen.

Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hranu. Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obilna.

Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare mace spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca koje je izuzetno teško probuditi, mačji san se razlikuje. One su uvijek na oprezu, pa čak i onda kada drijemaju.

Ukoliko se neko usudi i da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmijati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvijek jednim uhom osluškuju da li će se možda naći neki plijen da povijaju.

Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vrijeme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kućni namještaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vrijeme za jelo.

Nakon jela dolazi vrijeme za spavanje, pa budite tihi.

 

(Faktor.ba)