U rodnoj kući Nikole Šopa, a u organizaciji HKD-a “Napredak” 2. listopada 2017. godine svečano su otvoreni 16. “Šopovi dani na Plivi” tradicionalnim druženjem jajačkih pjesnika.

Nakon pozdrava i uvodnog govora predsjednika jajačke podružnice Napretka  gospodina Franje Leovca, čitanja poezije i ugodnog druženja, nazočni su zajedno prošetali od Šopove rodne kuće Ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića do Doma kulture.

Uslijedilo je tradicionalno dizanje zastave s likom Nikole Šopa na stupu pored Doma kulture. Tako je jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH koja je prvi put održana prije točno dvadeset godina, otvorena i ove godine.

 


Program se nastavlja tijekom cijele sedmice, a danas u gradskom parku održat će se likovna kolonija za učenike jajačkih osnovnih škola. Njihove radove moći ćemo  pogledati prije književnih večeri u Domu kulture.

Središnja pjesnička večer održat će se u petak, 6. listopada 2017. godine u hotelu Turist98 u 19.00 sati na kojoj će se predstaviti središnji gost Marko Vešović. Na središnjoj pjesničkoj večeri bit će dodijeljene nagrade učenicima za najuspješnije literarne radove.

U subotu, 7. 10. 2017. godine u rodnoj kući Nikole Šopa u 10.30 održat će se Jutarnja pjesnička druženja gdje će se predstaviti ostali gosti pjesnici. U 13.00 u hotelu Turist98 održat će se Razgovor s pjesnikom gdje će Marko Vešović podijeliti svoje misli s jajačkom publikom.

Važnu ulogu u Šopovim danima na Plivi zauzimaju i jajačke škole svojim književnim večerima koje će se održati u Domu kulture 9. i 10. listopada u 18.30 sati. Završnica natjecanja u čitanju za učenike osnovnih škola održat će se u OŠ Berta Kučera 12. listopada, dok će završnica natjecanja kviza o poznavanju lika i djela Nikole Šopa – Upoznajmo Šopa biti 13. listopada u SSŠ Jajce.

Novina ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi jest radionica o kreativnom pisanju za učenike koju će voditi mlada pjesnikinja i profesorica Merima Handanović.

Po prvi put na Šopovim danima na Plivi bit će projekcija filma Imena višnje scenatriste Josipa Mlakića 8. 10. 2017. u Domu kulture u 19.00 sati. Dugometražni igrani film Imena višnje snimljen je produkciji Hrvatske radiotelevizije, a osvojio je nekoliko nagrada na raznim festivalima (Zlatna arena za scenarij Josipu Mlakiću, Zlatna arena za montažu Vesni Lažeti i Hrvoju Mršiću, Nagrada Žirija stranih filmskih kritičara na Pulskom filmskom festivalu; Avvantura Film Festival Zadar – najbolja glumica Nada Đurevska; Vukovar Film Festival – specijalno priznanje žirija…).

Zatvaranje 16. Šopovih dana na Plivi bit će nakon koncerta 21. 10. 2017. koji će se održat u Domu kulture s početkom u 19.00 sati. Na koncertu će nastupiti članovi sarajevske filharmonije.

Organizaciju Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Vlada Kantona Središnja Bosna i Općina Jajce.

 

 

(Jajce Online/hkd napredak jajce/foto: Tvrtko Zrile)