Dječak iz Gaze, Yusuf al-Behtini, pokušava se upisati u slavnu Guinnessovu knjigu rekorda, a to želi postići zahvaljujući svom elastičnom tijelu.

Ovaj 12-godišnjak svakodnevno usavršava sposobnost gimnastičkih pokreta i oduševaljava sve one koji se imaju priliku uvjeriti u elastičnost njegovog tijela.

Behtini ima sposobnost da u položaju mosta za 14 sekundi pređe 20 metara, što je brže za tri sekunde u odnosu na aktuelnog nosioca svjetskog rekorda koji je ušao u Guinnessa.

“Svoj talenat sam otkrio prije dvije godine zahvaljujući bratu. Od tada sam radio na tome da što bolje razvijem svoju vještinu i uđem u knjigu rekorda. Želim učestvovati na međunarodnim takmičenjima i pokazati svijetu da je Gaza puna talenata”, kazao je Behtini u razgovoru sa novinarom AA.

Brat Muhammed al-Behtini, koji mu je ujedno i trener, kazao je kako njegov brat Yusuf ima vrlo elastično tijelo, te da ima sposobnost napraviti pokrete koje drugi ljudi nisu u stanju napraviti.

Na osnovu videozapisa koje nalaze na internetu redovno vježbaju, a obzirom da u Gazi nemaju gimnasitčkog kursa, treninge obavljaju pretežno kući.

Brat Muhammed je dodao kako je čelnicima Guinnessa poslao videozapise svog brata, te da su mu dozvolili da učestvuje u kvalifikacionim nastupima koji će biti održani u Jodanu.

Dodaje kako vjeruje da će uspjeti proći granični prijelaz između Egipta i Gaze, te učestvovati na takmičenju u Jordanu.

Izrael godinama drži pod blokadom pojas Gaze, a ovu regiju je moguće napustiti samo uz dozvolu Egipta.

Egipatska adminstracija je, nakon državnog udara 3. jula 2013. godine, zatvorila ovaj granični prijelaz, a otvara ga tek povremeno.

(AA)