Swiss Franc and Euro banknotes of several values lie on a table in a Swiss bank in Bern in this November 25, 2014 file illustration picture. The Swiss National Bank said on December 18, 2014 it would impose negative interest rates on cash held by other banks at the central bank, seeking to discourage safe-haven buying by investors anxious about the crisis in Russia and oil's slide. Picture taken November 25, 2014. REUTERS/Ruben Sprich/Files (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS)

Na javnoj aukciji u Ženevi je za rekordnih pet miliona švicarskih franaka (4,31 milion eura) prodata kineska vaza čija je procijenjena vrijednost iznosila 500 franaka (431 euro).

Javna prodaja koju je organizovala aukcijska kuća Encheres u Ženevi protekla je u nevjerovatnom takmičenju dva zaljubljenika u kineske vaze, a uporniji je pobijedio nakon što je za vazu ponudio pet miliona švicarskih franaka, što je 10.000 puta više od prvobitno postavljene kataloške cijene vaze.

Riječ je o 60 centimetara visokoj žutoj vazi na kojoj su nacrtana tri plava mala zmaja. Nije tačno utvrđeno iz kog perioda vaza potiče, ali najviše stručnjaka tvrdi da je riječ o posudi iz prošlog vijeka.

Organizatori aukcije su saopštili da je to rekordni iznos plaćen na aukcijskim prodajama u Ženevi, izuzev aukcija na kojima se prodaju skupocjeni satovi i nakit.

 

 

(N1)