Piše: Denis Zjajo, doktor medicine u JZU “Dom zdravlja” Jajce

Vrtoglavica (lat. vertigo) predstavljaju u suštini poremećaj orijentacije u prostoru koji se manifestuje snažnom iluzijom kretanja.

Vjerovatno smo svi bar jedanput osjetili da se okolina pokreće na momente ili smo imali blagi osjećaj nestabilnosti koji možda prati mučnina i katkad povraćanje.

U ovim i sličnim slučajevima potrebnoj je uzeti detaljne podatke na temelju kojih se u većini slučajeva može odrediti o kakvom se tipu vrtoglavice radi.

Može se javiti iz jako velikog broja razloga, a prije svega potrebno je uvidjeti da li se radi o vrtoglavici uzrokovanoj određenim poremećajima unutrašnjeg uha, da li se ona javlja zbog poremećaja na nivou CNS-a ili se javlja uslijed određenog psiholoških problema koji mogu također mogu dovesti do osjećaja nestabilnosti.

Isto tako, nerijetko susrećemo vrtoglavice koje ovise o položaju glave (nagla promjena visine, ustajanje) tzv “pozicioni vertigo”. Ne treba zaboraviti i dob pacijenta jer kod starijih osoba zbog problema moždane cirkulacije veoma često susrećemo vrtoglavice, dok kod mlađih u sklopu anksioznih stanja veoma često se može javiti Vertigo.

Ukoliko one nastanu naglo uz šumove u ušima, pritisak itd možemo sumnjati na unutrašnje uho. Ukoliko stanje traje duže vremena uz pojave do slika koje prati određena promjena u govoru ili ispadi motorike onda možemo posumnjati da se nešto dešava na nivou centralnog nervnog sistema.

Isto tako važno je spomenuti da vrtoglavice mogu ukazivati i na moždani udar, s tima da treba obratiti pažnju na simptomatologiju koja se uglavnom javlja uz to: otežan hod, slabost udova, poremećaj govora.., gdje u tom momentu neophodno se javiti doktoru.

Vertigo susrećemo i kod hipoglikemije gdje je nivou šećera (glukoze) u krvi jako nizak, kod pacijenata sa dugogodišnjom migrenom, kod pacijenata sa premalim ili prevelikim lučenjem hormona štitne žlijezde, kad anemičnih pacijenata, kod onih koji u nešto većim količinama konzumiraju kofein, alkohol, duhan…

Bez obzira na uzrok vrtoglavice a u slučaju da nas zadesi ovakvo jedno stanje, neophodno je sto prije sjesti ili ako ste u mogućnosti leći na ravnu podlogu kako bi se izbjegao eventualni pad i teže povrede, uzeti nešto tekućine po mogućnosti soka kako bi pokrili eventualno nastale vrtoglavice uzrokovane niskom razinom šećera u krvi.

Nakon toga ukoliko se iste ne smire i zaustave potražiti pomoć kod svog ljekara koji će poduzeti niz koraka u okviru dijagnostike kako bi se utvrdio pravi razlog i eventualno otklonio uzroke a ukoliko to i nije moguće, dati lijekove koji se koriste kao simptomatska terapija.

 

 

 

(Jajce Online)